Mufid Azad. VN-arkiv/Johanna Lemström

Friande dom för Mufid Azad

Det har inte utretts att det var Mufid Azad som poliserna i maj såg köra motorcykel i hög fart längs riksväg 25 i Raseborg. Därför frikänns han från åtalet för att grovt ha äventyrat trafiksäkerheten och försätts heller inte i körförbud.

Som ersättning för sina rättegångskostnader, ersättning för förlorad inkomst, får han 440 euro.
Men någon ersättning  för de kostnader som tåg- och bussresor givit upphov till medan han temporärt varit försatt i körförbud får Azad inte, eftersom han inte väckt talan mot staten utan bara lagt fram ett skadeståndskrav på drygt 700 euro.


Otydliga spår

Bland annat det här framgår av den kanslidom som Västra nylands tingssrätt gav i dag, efter rättegången i mitten av september.
Rätten fann det klarlagt att en motorcykel den aktuella kvällen i maj i Raseborg kört i hög fart längs riksväg 25 och Ekenäsvägen, och att de polispatruller som letade efter fortåkaren inte hittade någon annan motorcyklist än Azad i området.
Men spåren av en motorcykel vid Stavertorgsvägen var otydliga och kunde inte entydigt knytas till Azads motorcykel.
Eftersom motorcykeln, där den stod på en gård, syntes från Stavertorgsvägen kan den knappast anses ha varit gömd.


Ordinär klädsel

Både motorcykeln och den fortåkande motorcyklistens klädsel var enligt rättens bedömning rätt ordinära, utan särskilda kännetecken, och det fanns många sidovägar där en motorcyklist kunnat vika av från Ekenäsvägen utan att upptäckas av polispatrullerna.

Vittnen som Mufid Azad åberopat har dessutom styrkt hans berättelse om att han – vid den tid patrullerna såg fortåkaren ­– gav sig i väg från Bäljars längs Ekenäsvägen och efter att ha fått bensinstopp ledde sin motorcykel längs Stavertorsgvägen.

Det har inte utretts bortom rimligt tvivel att det var Azad som körde den motorcykel poliserna klockade för 170 km/h, och därför bör åtalet förkastas, resonerade rätten.