Jubel på bibban. I sista minuten kunde bibliotekschef Maria Tverin och bibliotekarie Raija Selén pusta ut. Foto: Benjamin Knopman

Lyckorus efter överraskningsbeslut om nytt bibliotek

Efter åratal av löften och grusade förhoppningar är det slutligen klart: Ingå får ett nytt bibliotek. Jättebra, tycker invånarna.

Barnbibliotekarien Raija Selén hoppade upp och spontanjublade när fullmäktige i måndags slog fast att Ingå får ett nytt bibliotek.

Dagen därpå kan hon och bibliotekschef Maria Tverin fortfarande knappt tro att det är sant. Deras ansikten är kluvna i lätt misstrogna leenden då de sitter i sitt fullbelamrade kafferum, som även tjänstgör som arbetsrum för Tverin.

– Vi är i lyckorus, säger Selén.

Under årens lopp har det nya biblioteket flera gånger varit på vippen att förverkligas, men varje gång har något kommit emellan.

Så tänkte det även gå den här gången, eftersom det ursprungliga förslaget som kommunstyrelsen fick på sitt bord var att prioritera bort bibliotekssatsningen och kanalisera pengarna till mögelskolan Merituulen koulu.

"Riktigt bra"

I bibliotekets läsesal sitter Anneli Holmberg, Ingåbo och flitig biblioteksbesökare. Hon bläddrar i ett inredningsmagasin medan doften av nybakta bullar från café Wilhelmsdal intill hänger tung i luften.

– Det är riktigt på sin plats att det äntligen kommer ett nytt bibliotek, slår Holmberg fast.

– Det blir lättare att hitta det man söker efter. Nu är det så trångt, allt ligger på varann. Riktigt bra blir det här.

Ingen oro på caféet

Från Café Wilhelmsdals sida är man inte orolig att mista kunderna när biblioteket flyttar.

– Vi visste redan att det kunde gå så när vi ansökte om att ta över verksamheten, säger Gunilla Wikström, en av företagarna bakom caféet.

Hon är positiv till ett större och rymligare bibliotek.

– Det är bra. Jättebra.

Läs mer i dagens VN/eVN.