Novia hoppas att byggnadsarkitekterna ska får återvända till campus i Ekenäs. VN-arkiv/Nina Ahtola

Novia vill utbilda byggnadsarkitekter

Yrkeshögskolan Novia vill starta en ny utbildning i Ekenäs. Däremot har skolan inte ansökt om utbildningsansvar för informationsteknik.

Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi, som upprätthåller Yrkeshögskolan Novia, har beslutat om innehållet i den koncessionsansökan som lämnats till Undervisnings- och kulturministeriet (UKM).

För Novia ansöks om utbildningsansvar inom det humanistiska området, kultur, företagsekonomi, teknik, sjöfart, naturbruk, social- och hälsoområdet, skönhetsbranschen och turism.

Novia vill också återinföra byggnadsarkitektsutbildningen (YH). Den återinförs i yrkeshögskolesystemet nästa år. Högskolan förutsätter att tilläggsfinansiering beviljas för utbildningen som planeras starta i Ekenäs där utbildningen också tidigare har getts.

Styrelsen beslöt att inte ansöka om utbildningsansvar för informationsteknik.
– Utbildning inom informationsteknik i Vasa ges från och med 2014 inom ramen för en profilering inom el- och automationsteknik. Nuvarande studerande vid utbildningen fullföljer sina studier inom nuvarande utbildningsprogram, säger rektor Örjan Andersson.

– Vi har lyckats hålla utbildningsutbudet relativt intakt för att svara till det tvåspråkiga samhällets behov. Vi genomför ett betydande antal rationaliseringsåtgärder för att säkra god kvalitet och stabil ekonomi trots minskande statsfinansiering. Åtgärderna handlar till exempel om att sammanföra utbildningar till större helheter och att inte starta alla utbildningar varje år.

Den 30 september lämnade yrkeshögskolorna in ansökningar för koncession till UKM. Yrkeshögskolornas nya tillstånd beviljas av statsrådet och träder i kraft 1 januari 2014. Beslutet kommer i december 2013.