Att förstå hur vård och omsorg i Raseborg skall fungera, är inte helt lätt. Men grundtrygghetsnämnden ser ut att hållas rätt väl på kartan. VN-arkiv/Helena Nyytäjä

Omsorgsnämnd hålls på vårdkartan

Säg hälsovårdstjänster, och tankarna går förmodligen till läkar- eller sjukskötarmottagningen. Men bland annat i Raseborg är det bara en liten del av sanningen, och vården som helhet är ett komplicerat kapitel.

För komplext och komplicerat att begripa sig på? Inte för dem som fått förtroendet att styra och ställa i ledningen för stadens vård- och omsorgssektor, om man skall tro en kvartett med säte i grundtrygghetsnämnden.


Orienterade

Varken ordföranden Karl von Smitten (SFP) eller ledamöterna i grundtrygghetsnämnden Jaana Tasanko (SDP) Kalervo Heinonen (Saml) och Maija-Liisa Kairo (Gröna) har några nämnvärda problem att orientera sig på en schematisk karta över vården i Raseborg och hur den administreras.

Ordföranden skissar visserligen upp sitt eget schema, där en del detaljer rationaliseras bort och den bit som direkt sorterar under grundtrygghetsdirektören behandlas rätt summariskt. Men den vård som produceras i egen regi, indelningen i avdelningar inom den och sektorcheferna, har han på sina fem fingrar.


Svåra namn

Nämndens sektioner, chefer och avdelningschefer identifieras i huvudsak utan svårigheter av de tre ledamöterna. Heinonen stakar sig på ett namn, Kairo på två – men det står ändå klart att människorna bakom namnen inte är några obekanta storheter.
Tasanko minns inte sektionens för vårdsamarbete exakta namn, men väl vad den förväntas syssla med.

Avdelningarna inom den egna vårdproduktionen vållar ingen större möda, ansvarsområdena på grundtrygghetsdirektörens bord är litet knepigare.

Dock inte för Tasanko, hon har koll på helheten i stora drag.


Läs mer i tisdagens VN/eVN.