Årets slow food-mässa verkade redan på lördagen nå höga besökarsiffror. Foto: Christoffer Holm

Västnyland handlade närproducerat

Matmarknaderna erövrade Västnyland under veckoslutet. Trots konkurrens mellan Degerby och Fiskars strömmade besökarna till.

Slow food i Fiskars och matmarknad under devisen "bättre mat" i Degerby. Veckoslutet bjöd på smakupplevelser på två håll men besökarunderlaget räckte mer än väl till för båda evenemangen.

I Fiskars sparkade veckoslutet i gång på allvar direkt på lördag förmiddag. Slow food Västnylands ordförande, Diana Nyberg Lindholm, kunde vara nöjd med resultatet redan en timme efter att marknaden öppnat på lördagen. Besökarna vällde in direkt från start.
– Jag är nog redan nöjd men målet är ju att de som säljer ska vara nöjda efter helgen. Och i första hand gör vi det här för konsumenten.

Mat för helgen
Kristine Wendt och Karin Blomberg, Helsingforsbor men sommarboende i Bromarv, hörde till besökarna som kommit till marknaden så fort den öppnade. En orsak var att bägge var ute efter att handla ingredienserna till dagens mat. Målet var en lördagsmåltid byggd på närproducerade ingredienser.
– Jag har köpt flamstekt lax, potatis, rödlök och köttfärs som jag ska laga åt sonen när han kommer på permission. I dag blir det slow food, sade Blomberg.

Wendt hade å sin sida införskaffat bland annat äpplen, jordärtskockor och tunga.
– Vi är nog garvade besökare och kommer alltid hit när det råkar sig att vi är i Bromarv. Dessutom är det en så vacker höstdag.

Djuren på Mangs
I Degerby höll matmarknaden till på Mangs gård. Här bjöds det på diverse delikatesser men även en hel del djur, till stor glädje för speciellt yngre besökare.

Benjamin Fridman och mamma Maria från Masaby i Kyrkslätt kollade in nio veckor gamla dvärgkaninen Svarta Fasan, hemma från Flyth, några kilometer från Mangs.
– Djuren lockade nog hit oss och traktorerna är också hans grej. Dem pratade han om hela vägen hit, säger mamma Maria, men tillägger att det nog också lär bli lite mat från själva marknaden.

Som marknadsunderhållning vallades dessutom en grupp får en bit bort, ett gäng alpackor blängde lite ilsket på sin publik och diverse smådjur och hästar roade ung och gammal.

läs mer i tisdagens Vn/eVN