Himlen finns runt hörnet

Bara några minuters bilfärd norr om Kyrkslätts kommuncentrum reser sig Urbysberget, omgärdat av glittrande sjöar och ädla lövträd. Utsikten från den 73 meter höga toppen är hisnande.

Några hundra meter efter avtaget till Sigurds herrgård parkerar vi bilen vid Volsvägens kant. Nedanför glimmar sjön Humaljärvis vattenmassor, men det är inte dit vi är på väg. I stället riktar vi blicken mot bergen som skymtar mellan trädstammarna på and­ra sidan vägen.

– Urbysberget ligger på en plats som många kör förbi, men där få stannar, säger min färdkamrat Panu Pihkala medan vi kliver över ett kalhygge fullt av fallna björkar, ännu fuktiga efter regnet som vräkte ned från den ostadiga septemberhimlen några timmar tidigare.

Ville öppna ögon

Pihkala är naturälskaren som helst av allt vistas utomhus med kaffetermosen i väskan. På Kyrkslätts webbplats listar han sju majestätiska och mindre kända naturupplevelser för dem som är sugna på att beskåda Kyrkslätt uppifrån.

En av dem handlade om platsen dit vi nu är på väg: Urbysberget.

– Jag ville få upp Kyrkslättsbornas ögon för deras närmiljö. Många av dem är nyinflyttade. De känner kanske till ett, max två berg i närheten av där de bor. Om man vet mera om naturen runt omkring sig, bryr­ man sig också mer om den, säger Pihkala som lämnade kommunen för Helsingfors för några år sedan.

Mellan löven glittrar sjön  Mustjärvi. Stigen fortsätter runt bergets fot, men börjar sakta ringla uppåt mot toppen av Urbysberget, förbi svampkolonier och vätskestinna blåbär och stenbumlingar som ser ut att vara hitslungade av lekfulla jättar.

– Här finns älg och hjort. Kyrkslätt är också hemvist för lodjur, men de bor längre bort från tätorten, säger Pihkala.

Ser ända till Helsingfors

Med stigande puls når vi toppen. Väl däruppe, bland den vresvuxna ljungen och tallarna som envist klamrar sig fast vid mossan, stannar vi och bara njuter av utsikten medan höstsolen värmer våra ansikten.

Pihkala kisar mot horisonten.

– Där borta ser du Köklax vattentorn, den där metallskimrande byggnaden. Klara dagar kan man med kikare se västra Helsingfors högsta byggnader.

Älgarna gillar

Vyn är hisnande. Det suger till i magen, och någonstans djupt inombords vibrerar min finska folksjäl till av resonans när jag ser tallar och granar och djupblå sjöar bilda en suddig brokad så långt ögat når.

– Se, till och med älgarna gillar utsikten, säger Pihkala med ett leende och pekar på en hög torkad spillning.

– Inte finns här mycket att äta. De kommer hit bara för att njuta.

Läs mer om Urbysbergets vyer och var du kan hitta Kyrkslätts andra naturskatter i lördagens VN/eVN (28.9).