Merituulen koulu har blivit ett riktigt sorgebarn för Ingå kommun. Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

Merituuli ställs mot biblioteket

Om Merituuli ska renoveras har Ingå inte råd med nya biblioteksutrymmen. På måndag måste fullmäktige besluta vad som byggs nästa år.

Kommunstyrelsen och därefter kommunfullmäktige ska på måndag ta ställning till hur läget med den mögeldrabbade skolan Merituulen koulu ska lösas. Förslaget är att byggnaden renoveras och utvidgas för totalt 3,1 miljoner euro.

Om kommunfullmäktige går in för en renovering måste också kommunens investeringsplan ses över. Då får kommunen inte in det planerade biblioteksprojektet i investeringarna för nästa år.
– Det är tråkigt men sant. Vi har inte investeringsutrymme för båda, säger kommundirektör Jarl Boström.

Också en planerad utvidgning av Kyrkfjärdens skola år 2014 och förnyandet av ventilationssystemet i kommungården skjuts framåt i förslaget. Det sistnämnda hänger ihop med biblioteksprojektet i kommungården.

Mister en halv miljon
Om biblioteksbygget skjuts framåt betyder det i sin tur att kommunen går miste om det statsunderstöd på 0,5 miljoner euro som beviljats.
– Det är mycket troligt att det går så. Då måste vi söka understöd på nytt.

Hur beslutsfattarna vill göra med renoveringen av Merituulen koulu och biblioteksprojektet är avgörande för både budget och ekonomiplan. Därför ordnar kommunen ett fullmäktigeseminarium under fredag och lördag för att dryfta dessa frågor.
– Vi har mycket besvärliga budgetförhandlingar framför oss. Därför vill vi öppna upp de här frågorna under fredag–lördag för att sedan kunna fatta beslut på måndag.