VNS föreslås budgetera för underskott också 2014

Går nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde på samma linje som beredningen, föreslår man i dag att VNS nästa år skall få göra ett underskott på 1,4 miljoner euro som kommunerna inte behöver stå för.

Det förslaget går i så fall vidare till styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
I balans borde VNS-områdets budget enligt beredningen vara senast år 2016.

Sjukvårdsdistriktets koncernförvaltning har kalkylerat med att sjukvårdsområdets andel av inkomsten från kommuerna nästa år blir ca 37,8 miljoner euro.

Det skapar i så fall förutsättningar för en driftsbudget som balanserar på ca 43,7 miljoner nästa år – men vill man hålla driftsutgifterna på den nivån, betyder det enligt beredningen stora ingrepp i verksamheten.


Halv miljon blir två?

Om volymen av operationsverksamheten vid VNS, kanske också gynekologin, kan bibehållas oförändrad eller rent av ökas något genom inflöde av patienter till VNS-området, kan priserna hålas oförändrade och verksamheten bli mera lönsam, konstaterar beredningen.

För området gäller nästa år ett krav på att förbättra produktiviteten med 0,6 procent, klart mindre än HNS-medeltalet på 1,5 procent.

I beredningen av VNS-områdets budget beaktas för hela året den nya jour- och uppföljningsavdelningens verksamhet, likaså den sammanslagna barn- och ungdomspsykiatriska s.k. kombo-avdelningen,
Antalet anställda i sjukvårdsområdet uppskattas minska med 17 från i år.

Också i år har VNS budgeterat för ett underskott på drygt en halv miljon euro. Enligt prognosen efter sju månader skulle underskottet kunna bli så stort som 2,1 miljoner.


Läs mer i torsdagens VN/eVN.