Här i en källare i Formanshagen ligger Studio 1 där Oskar Signell och Bo-Martin Ljungqvist spenderat mycket tid. Foto: Karin Sandell

Alla vill synas på Etv

Folk ser gärna sig själva och varandra på tv. Ekenäsborna är inget undantag. Det är eldsjälarna bakom jubilerande Ekenäs TV tacksamma över.

– Än så länge har lokal-tv en plats. Fast konkurrensen är större än tidigare med allt flera tv-kanaler och internet, säger Oskar Signell, styrelseordförande för Ekenäs TV.

Bolaget firar 30 år i höst. I kväll, onsdag, klockan 19 uppmärksammas jubileet med programmet Jobbarna minns.

– Vi gamlingar sitter hemma hos Leif Stenwall och försöker minnas, säger Bo-Martin Ljungqvist, som var med och grundade bolaget.

I programmet medverkar också Bore Möller, Leif Holmberg, Gösta Berglund och Ralf Flemmich.


Från vinden till källaren

I 18 år var Bo-Martin Ljungqvist aktiv inom bolaget.
– På den tiden var vi så få att alla fick göra allt. Tekniken var det som intresserade mig.

Ekenäs TV fick sin början på vinden hemma hos Bo-Martin Ljungqvist. Sedan flyttade de in i gamla telehuset på Björknäsgatan 5. I omkring 20 år har ETV hyrt ett utrymme för Studio 1 i Bilskola L. Holmbergs källare i Formanshagen. Studio 2 installerades något senare i Seminarieskolan för att underlätta direktsändningen av stadsfullmäktiges möten.

VN träffar Oskar Signell och Bo-Martin Ljungqvist i Studio 1.

– Den klippnings- och editeringsutrustning som finns här används mycket. Vi har en fullständig utrustning här, men inga program filmas här just nu, säger Oskar Signell.

Han blev värvad till styrelseordförande 2007 och sköter det tekniska tillsammans med Peter Lundström.
– Jag hade sysslat med lokal-tv redan innan. Jag är ursprungligen från Hangö och var aktiv där, berättar Oskar Signell.


Också i Hangö

I dag sträcker sig sebarhetsområdet till Ekenäs centrum innanför broarna till Hangö. Ekenäs TV syns också i kabel- och fibernätet i Karis. Hangös lokal-tv Studio 27 syns i Ekenäs och ETV visas också i Hangö.

På webben når ETV ut i hela världen. Än så länge är det bara stadsfullmäktiges möten som sänds på webben.
– Senast i förra veckan fick vi mejl från Tenala med önskemål om att våra program skulle gå att se på webben, säger Oskar Signell.


Läs mer i onsdagens VN/eVN.