Ekenäs tidigare stadsdirektör Henrik Winberg följer fortfarande med vad som händer i staden, numera i egenskap av sommargäst. Foto: Agneta Sjöblom

"Ny aktör ökar inte köpkraften"

E-handel, inte nyetableringar, är vad detaljhandeln går och grunnar på just nu. Det säger Ekenäs tidigare stadsdirektör Henrik Winberg som kan branschen på sina fem fingrar.

Henrik Winberg har varit vd för köpcentrum som Forum och Kampen. Numera verkar han som delägare i företaget Prometheus Partners som ägnar sig åt köpcentrums- och detaljhandelsplanering.

Utan seriösa kalkyler och en källkritisk analys är han för egen del heller inte redo att säga vare sig ja eller nej till en möjlig stormarknad i Raseborg och passar på att ge massmedierna en känga för att kräva politiker på svar på frågor som inte är utredda.
– Problemet med den här typens diskussion är att den är som starkast då man har minst information. Det finns också många lager av knepiga frågor som gladeligen blandas ihop.


Horsbäck eller Dragsvik bäst

Winberg tycker i varje fall att man nu borde ska låta byggföretaget Mäenpää i fred och på egen bekostnad jobba fram en plan.
– En Citymarket med havsutsikt är kanske ändå lite att slösa.

För Norra hamnens del tycker Winberg att man i stället borde gå in för att förverkliga det som togs fram i idétävlingen för snart tio år sedan.
– Det finns kanske skäl för små revideringar men å andra sidan tror jag inte att världen har förändrats så mycket på den här tiden. Med tanke på omgivningen borde småskaligheten fortsätta. Sen är det en annan fråga om förväntningarna är realistiska och om stadens kalkyler på byggrättspriser är de rätta.

Var skulle du själv placera en stormarknad?
– Horsbäck eller Dragsvik känns som det mest naturliga stället, efter det kanske Läpp och Österby. Jag tror att bilistens tillgänglighet i det här hänseendet är relevant. Att leda in stormarknadstrafiken i stadskärnan tror jag inte är klokt.


Läs hela intervjun i onsdagens VN/eVN.