Västra Nylands folkhögskola har satsat på språk, kultur och internationalism. Trots betydligt fler studerande än i fjol ger minskade statsbidrag ekonomiska utmaningar. Foto: Vladimir Pohtokari

Stor folkhögskola behöver litet bidrag

Västra Nylands folkhögskola ber sina medlemskommuner om hjälp. Men 1 650 euro per studerande från Hangö per år är för mycket, tycker bildningschefen.

Av den totala budgeten på 2,1 miljoner euro ber Västra Nylands folkhögskola sina medlemskommuner att skjuta till maximalt drygt 400 000 euro fördelade på tre år och åtta kommuner.

Av summan är 300 000 driftskostnader. För Hangö skulle det innebära lite under 15 000 euro per år. Summan baserar sig på antalet studerande från Hangö, i medeltal 9,5 för detta års två terminer.

Enligt bildningschef Karl-Erik Gustafsson är detta orimligt. Inför bildningsnämndens svenska sektions sammanträde på onsdag föreslår han i stället att samkommunen tar till lånefinansiering.

Får man inte valuta för pengarna, 10 studieplatser för 15 000 euro låter ganska billigt?
– Jag har mer resonerat så att det inte skall bli någon automatik i att staden deltar i driftskostnaderna, men vi skall se vad sektionen beslutar och sedan stadsstyrelsen.


Volymen behövs

Gustafsson tycker också att man i samarbetsdiskussioner borde beakta att endast en tredjedel av dem som studerar vid folkhögskolan kommer från medlemskommunerna.

Enligt folkhögskolans rektor Kerstin Romberg behövs alla studerande utifrån för att man skall kunna erbjuda ett rikt antal studielinjer som studerande från medlemskommunerna sedan är utspridda över.
– Ju fler studerande vi får hit, desto bättre studieutbud har vi även för studerande från medlemskommunerna, säger Romberg.

Enligt samkommunens stadgor skall medlemskommunerna skjuta till pengar då det behövs, och deras betalningsandelar för driften uppbärs i proportion till antalet studerande från kommunen i fråga.


Läs mer om folkhögskolan i dagens VN/eVN.