Stök i köket. Nathalie Järnström Annika Hindsberg och Cissi Bergström plockar undan då de studerands förmiddagskafé i matsalen i Knipnäs har stängt för dagen. I oktober skall de blivande hemvårdarna ut och praktisera på andra kaféer. Foto: Nina Ahtola

Första ut och sista in av Axxells unga hemvårdare

Söka jobb, som inte har visat sig helt lätta att hitta, eller fortsätta studera? Det valet står Nathalie Järnström, Annika Hindsberg och Cissi Bergström inför då de har slutfört sina hemvårdarstudier vid Axxell i december.

På luciadagen är det dimissionsdags för dem och de två andra i den första kull som 2010 inledde sina hemvårdarstudier i Axxells regi.
Ännu i höst togs tre nya studerande in, berättar Regina Koschinski, utbildningsansvarig för Axxells smågruppsundervisning.
Det blir, som det nu ser ut, den sista årskullen. Får fullfölja
Höstens nybörjare behöver inte oroa sig. De kommer att få fullfölja sin hemvårdarutbildning, lovar rektor Lena Johansson.

Snickarutbildning

Artesanutbildningen med inriktning på guldsmide och textil blir kvar i Ekenäs, liksom fastighetsskötarutbildningen. Men artesanutbildningen med inriktning på trä  försvinner. Den ombildas hösten 2014 till en snickarutbildning, som förläggs till Karis.
Hemvårdartjänster har inte inrättats i kommunerna, på den punkten har inte tidigare förväntningar infriats.
Därför kommer man hösten 2014 inte att ta in nya hemvårdarstuderande, den utbildningen övergår då i kockutbildning som ges i Karis där motsvarande utbildning redan finns.


Fota eller servera


Varken Nathalie Järnström, Annika Hindsberg eller Cissi Bergström är främmande för tanken att söka jobb när de har utexamineratsMen tydligen har studierna vid Axxell givit mersmak. Alla tre kan gott tänka sig att fortsätta studera.
– Jag skulle vilja till fotolinjen – vid VNF – i Karis, säger Nathalie.
Fortsatta studier är egentligen Annikas förstahandsalternativ.
– Kanske till närvårdare, fundera hon, men säger åtminstone inte heller definitivt nej till att bygga på med kockutbildning.
Studier med inriktning åt det hållet kunde också vara ett alternativ för Cissi – en väg till framtida jobb som servitris.


På vuxensidan?


Att hemvårdarutbildningen för unga dras in behöver inte betyda att den här utbildningen helt försvinner ur Axxells palett.

Visar det sig finnas behov, har man den beredskap som behövs för att köra i gång vuxenutbildning, konstaterar Lena Johansson.
Ytterligare i ett avseende står Axxell i beråd att anpassa sitt utbud till efterfrågan.
I Ekenäs är det tänkt att handels- och närvårdarutbildningen hösten 2014 skall flytta in i Novias utrymmen.
Där och då kommer bara en grupp blivande närvårdare att inleda sin utbildning.
Årskullarna i Västnyland minskar, därför förlägger Axxell nästa år tillfälligt en del av sin närvårdarutbildning till Pargas.