Ann Mattsson från Bjärnå säljer hemstickade tröjor och fårskinn - bland annat. Foto: Nina Ahtola

Höstmarknad i ur och skur

Torsdagsmorgonen bjöd på regn och rusk, "typiskt marknadsväder" enligt mången. På fredag fortsätter marknaden och stadens marknadsansvariga Åke Frondén har koll på väderprognoserna.

Besökarantalet på Ekenäs höstmarknad brukar vara ganska konstant. Skiner solen kan besökarna vara över 30 000, är det litet sämre väder stannar det vanligen kring 25 000.

Brukar du kolla olika väderlekstjänster dagarna innan marknaden?
– Jodå. Jag kollar på alla, säger Åke Frondén och skrattar.
Bäst på väderprognoser är norska yr.no har han kunnat märka.

Ann Mattsson från Bjärnå anlände till marknadsplanen vid klockan 5 i går morse, hann hon precis få sitt tält på plats och taket på innan himlen öppnade sig och bjöd på en riktig störtskur.

Och tur var det, för hon säljer kläder som hon själv tillverkat samt fårskinn och olika produkter av skinn. Hon är försäljare på Ekenäs höstmarknad första gången någonsin.

Tjocka ylletröjor med vattenbeständig yta och tunnare fintröjor också i ylle, babyskor i fårskinn, roliga skinnväskor, härliga linneskjortor, västar – sortimentet är digert och allt är tillverkat av Ann Mattsson själv.
– Jag vill göra saker som håller, säger hon.


Korgar från Lojo

En som är betydligt äldre i marknadssammanhang är Krister Johansson från Lojo. Han har genom sin firma Koritiimi troget sålt korgar på höstmarknaden sedan 1961.

– Förr tillverkade jag alla korgar själv, men inte riktigt alla nu längre. En del av korgarna målas. Det är oftast min dotter som målar motiven på dem. Hon målar på frihand. I Ekenäs går alltid korgar med havsmotiv bra åt, säger han.

Laxost och kryddfisk

Bland besökarna syntes bland annat Nisse Wass från Österby. 
– Jag råkade vara ledig och så hör det alltid till att komma till marknaden. Jag är ute efter bröderna Bergmans laxost från Geta, Åland.

Margareta Wallin från Karis var för sin del ute efter kryddfisk:
– Från Bromarv. Jag är själv ursprungligen från Bromarv, säger hon och ler brett.


Läs mer om marknaden i fredagens VN/eVN, där hittas också marknadshälsningarna.