Parterapi hjälper många. Nu är den hotad i Kyrkslätt. Foto: Mira Strandberg

Parterapin lider mest

Om kommunstyrelsen går in för att säga upp avtalet om familjerådgivning med församlingarna slår det hårdast mot parterapin. Den biten klarar kommunen inte av att svälja helt och hållet.

– Vi måste prioritera. Först måste vi trygga de tjänster som lagen kräver att vi har. Parrådgivning är inget som lagen förpliktar oss till, säger Kyrkslätts vård- och omsorgsdirektör Liisa Ståhle.

– De budgetramar vi har fått av styrelsen är hård läsning. Vi blir tvungna att skära ner i många av våra tjänster. Flera åtgärder kommer att vara mycket svårare än det här.

Kyrkslätts kommunstyrelse ska på måndag behandla förslaget att avsluta avtalet om familjerådgivning med Kyrkslätts kyrkliga samfällighet. Senast ärendet var uppe för behandling ville styrelsen ha mera bakgrundsuppgifter före ett beslut.

I praktiken gäller sparåtgärden ungefär 70 000 euro om året. I år har kommunen betalat 63 300 euro för tjänsterna. Förslaget är att nästa år skära ner det kommunala stödet till familjerådgivningscentralen till 35 000. Avtalet sägs upp helt efter år 2014.
– Kommunens egen familjerådgivning fungerar nu för första gången som den ska fungera. I fjol kunde vi äntligen tillsätta alla våra vakanser och i år har vi fått en ny tjänst.


Avgörande för förhållandet

För flera av de par som använt sig av församlingarnas tjänster har hjälpen varit avgörande.
– Jag känner mig mycket tryggare nu. Rädslan för att vi kanske inte är tillsammans under resten av våra liv har försvunnit, säger Anna.

Hon har tillsammans med sin man Erik besökt familjerådgivningscentralen för att få hjälp med kommunikationsproblem och gräl i parförhållandet.
– Visst har det haft stor nytta. Inte bara för parförhållandet utan också på det individuella planet. Det går mycket bättre för mig på jobbet nu också, säger Erik.


Läs mer i fredagens VN/eVN.