I april 2009 förstördes Gamla bastuns tredje våning i en brand. VN-arkiv/Nina Ahtola

Ungdomsringen vill bli av med Gamla bastun

Gamla bastun i Ekenäs ägs av Västnyländska ungdomsringen sedan 1984 och står förmodligen på en av stadens värdefullare tomter, en tomt som i sin tur ägs av staden. VNUR vill nu sälja byggnaden till staden.

Västnyländska ungdomsringens medlemsföreningar är kallade till medlemsmöte den 1 oktober. På agendan finns bara ett ärende; en försäljning av föreningshuset Gamla bastun på Västvallen i Ekenäs. Föreningslagen tillåter inte att beslut om försäljning av större egendom fattas av styrelsen ensam.

– Bakgrunden till att vi önskar sälja huset är att vi har koncentrerat vår verksamhet tillbaka till Karis där den faktiskt började, samt att vi inte har råd att behålla huset. En av våra huvudsponsorer, Kulturfonden, anser därtill att potentialen finns i Tryckeriteatern inte i Gamla bastun, säger VNUR:s ordförande Janne Gustafsson.


Ekonomisk svacka

Att äga ett föreningshus som kräver underhåll och reparationer är således inte förenligt med ungdomsringens ekonomi, förklarar han. Föreningen har en ackumulerande skuld och har varit tvungen att permittera sin informatör Klara Paul.

– Hon är sedan förra veckan permitterad på obestämd tid eftersom vi inte vet hur länge vi kommer befinna oss i denna ekonomiska svacka. Vi är väldigt nöjda med hennes jobb så vi hoppas att hon vill komma tillbaka då vi har råd att betala lön igen.

I dagsläget är Gamla bastun värderad till drygt 30 500 euro. Värdet är baserat på summan som ungdomsringen la ut 1984 plus de investeringar och renoveringar som föreningen gjort och staden godkänt som värdehöjande. Gustafsson förklarar att huset i rask takt kommer sjunka i värde eftersom föreningen inte har resurser att göra några renoveringar nu.

– Värdet skrivs ner med tre procent årligen så om tio år är det värt bara 21 000 euro om inget görs. Men vi anser att vi måste garantera upprätthållandet av sommarteatern framom renoveringar av Gamla bastun.
Han poängterar att Raseborgs sommarteaters ekonomi är på plus.

Staden har enligt ett avtal såväl återköpsrätt som -skyldighet.