Enligt Börje Mattsson täcks kostnaderna av de ersättningar som staden får för att ta emot flyktingar. VN-arkiv/Nina Ahtola

25 flyktingar vart tredje år

Täcker statens ersättningar säkert stadens kostnader för att ta emot flyktingarna? Det vill stadsstyrelsen i Raseborg kolla upp innan man beslutar om staden nästa år ska ta emot en grupp kvotflyktingar.

NTM-centralen i Nyland hörde sig i våras för om staden under år 2014 kunde ta emot en grupp på 25 sudanesiska kvotflyktingar från Egypten.

Beredningen inför stadsstyrelsens sammanträde i måndags utmynnade i ett förslag om att besvara centralens förfrågan jakande. Men en enig styrelse valde i alla fall att låta ärendet gå på remiss.
– Vi vill ännu förvissa oss om att den ersättning vi får för mottagandet täcker de kostnader vi kommer att ha, förklarar styrelsens ordförande Anders Walls, SFP.


Knappast dröjsmål

Så förhåller det sig, konstaterar invandrarkoordinator Börje Mattsson. Budgeten som han har gjort upp för ändamålet håller, och den bygger på faktiska ersättningsbelopp.

Den tilläggsutredning stadsstyrelsen önskar, bör därför vara en rätt snabbt avklarad affär. Någon risk för att remissen i sig skulle fördröja ett mottagande av en ny flyktinggrupp, tror han inte att föreligger.

Tanken var ursprungligen, att gruppen skulle komma i februari om staden ger klarsignal. Det oroliga läget i Egypten har i alla fall lett till att migrationsverket framskjutit en resa dit, det innebär att gruppen sannolikt skulle anlända litet senare än planerat.

NTM-centralen har också meddelat att staden har möjlighet att ta emot flyktingar av annan nationalitet.

Tar staden emot nya flyktingar, uppstår enligt såväl Walls som Mattsson ett behov av att anställa tilläggspersonal för att ta hand om dem.

Stadsstyrelsen beslöt i måndags godkänna ett nytt avtal med NTM-centralen om framtida mottagning av flyktingar. Enligt avtalet skall staden ta emot cirka 25 flyktingar vart tredje år. Det ersätter ett tidigare avtal från år 2009, som går ut vid årsskiftet.


Läs mer i onsdagens VN/eVN.