Raseborg skär ner personal

De cirka 2 000 anställda inom Raseborgs stad blir färre. Hundra årsverken ska bort på två år. – Det kunde vara värre, säger personalchef Johan Nylund.

I våras kom de första signalerna om att Raseborgs största arbetsgivare, staden, överväger att minska på personalen. Den här veckan blev det allvar.

Stadsstyrelsen har gett några av stadens tjänstemän i uppdrag att inleda samarbetsförhandlingar. Målet med förhandlingarna är att skära ner mängden arbete som görs i staden. Femtio årsverken ska bort nästa år och ytterligare 50 år 2015.

Nu får sektorcheferna det otacksamma uppdraget att ta fram fakta på vad man redan sparat, hur många som kommer att gå i pension och vilka tjänster som eventuellt kan dras in.


Spara bort 2,5 miljoner euro

Ett årsverke motsvarar ungefär en människas arbetsinsats på ett år, och kostar i grova drag 50 000 euro. Femtio årsverken motsvarar cirka 2,5 miljoner euro.

Personalchef Johan Nylund är en av de tre som representerar arbetsgivaren, alltså staden Raseborg, i de kommande samarbetsförhandlingarna. Han kan ännu inte säga när förhandlingarna börjar. Det finns emellertid en bakre gräns och det är när stadsstyrelsen ger sitt budgetförslag för nästa år till fullmäktige.
Fullmäktige behandlar troligen budgeten för 2014 i början av december.

Johan Nylund vill i det här skedet inte säga något om hur mycket de olika sektorerna ska spara. Men i ett pressmeddelande som sattes ut på stadens hemsida på tisdagen nämns bildning plus vård och omsorg.


Chefer försvann

Raseborg bildades 2009 och fyller fem år nästa år. Om några månader slutar den så kallade femårs-regeln alltså att gälla.
Den går ut på att kommuner som gått ihop inte får säga upp personal under en period på fem år efter sammanslagningen, åtminstone inte med hänvisning till ekonomiska och produktionsmässiga orsaker.

Regeln har också lite elakt kallats för en chefsregel. När kommuner går ihop minskar ju varken antalet barn i dagvård eller patienter inom vården. Däremot kan en och annan chef bli överflödig.

Nylund konstaterar att vissa tror det finns chefer i överflöd inom Raseborgs förvaltning. Han ser inte många överlappningar.
– Om de finns är de väldigt få. Under dessa fem år har cirka 500 personer slutat, antingen på grund av pensioneringar eller av andra orsaker.


Värre i Kouvola

Enligt Nylund försöker man undvika att säga upp personal, men det alternativet kan inte uteslutas.
Han nämner Kouvola, som nyligen inledde samarbetsförhandlingar. De går ut på att cirka 600 av stadens 6 600 anställda måste gå.
– Det ger ett visst perspektiv. Det kunde vara mycket värre, säger Nylund.