Nya sophämtningsrutter påverkar tillfälligt tiderna för tömning. KSF-arkiv/Jore Puusa

Nya tider för sophämtning

Rosk’n Roll har förnyat körrutterna för tömningen av blandavfallskärlen i Ekenäs. De nya körrutterna börjar gälla den 30 september.

Till följd av förnyelsen av körrutterna kan tömningsveckan samt -veckodagen ändras för blandavfallskärlen. Körrutterna har planerats om för att undvika onödiga transporter och för att minska miljöbelastningen som transporten medför.

Ändringen berör ungefär 3 000 kunder. Största delen av kunderna har blivit informerade om ändringen per brev. Då de nya körrutterna tas i bruk, kan tömningsintervallen för sopkärlen tillfälligt förkortas eller förlängas. Detta gäller bara för den första tömningen som görs enligt den nya körrutten. Efter det, utförs tömningarna enligt tidigare överenskommet tömningsintervall.

Ifall tömningsintervallet mellan den gamla och den nya tömningsdagen förlängs märkbart, töms kundens kärl en extra gång. Den extra tömningen är avgiftsfri och den specifika tidpunkten för tömningen informeras inte skilt. På Rosk’n Roll litar man på att förnyelsen av körrutterna utförs utan större problem.

Vid övergången är det desto viktigare att sortera återvinnbart avfall skilt från blandavfallet. För att sopkärlet ska fyllas långsammare lönar det sig att trycka ihop avfallet.


400 sopkärl per dag

I Ekenäs töms ungefär 400 sopkärl dagligen. Blandavfallskärlen töms med en eller två bilar beroende på årstid.

Fortsättningsvis tömmer HFT Network Oy sopkärlen och som ny entreprenör Lassila & Tikanoja Oyj. HFT Network Oy tömmer sopkärlen nordväst om Pojoviken och Lassila & Tikanoja Oyj sydväst.

Den kommunalt ordnade soptransporten konkurrensutsätts med jämna mellanrum. Syftet med konkurrensutsättningen är att minska belastningen på miljön och att förbättra kostnadseffektiviteten.

Ändringen påverkar inte priset för tömningen av sopkärlen.