Kevin Rönnblad kopplade samman polisens tidigare besök i grannskapet med uppgifterna om ett stort beslag i Hangö. Foto:Peter Johansson

Ett tiotal hus i Hangö var i farozonen

Hade en eldsvåda fått hela arsenalen av sprängämnen och ammunition att detonera, skulle åtminstone tio hus i det närmaste grannskapet ha ödelagts.

Den bedömningen gör sprängämnessakkunnige Janne Niiniharju i polisens bombgrupp med anledning av det stora beslag som nyss gjorts i Hangö.
Ett tjugotal vapen och tiotals kilogram sprängämnen påträffades i en villa vid Tulluddsvägen.


Häktades

Mannen som bor där häktades i torsdags,  på sannolika skäl misstänkt för grovt skjutvapenbrott.
Andra brottsmisstankar föreligger också. Förutom ett tjugotal vapen och ammunition till olika slag av vapen, påträffades stora mängder sprängämnen – både civila och militära.

I arsenalen, som nu tagits om hand av myndigheterna, ingick enligt uppgift såväl minor som artillerigranater.


Ingen förklaring

Varför mannen, en Hangöbo i 40-årsåldern som tidigare inte haft någonting otalt med polisen, har samlat på sig allt detta, har förhören hittills inte givit någon förklaring på.
Inga indikationer finns i alla fall på att han skulle ha haft för avsikt att göra bruk av vapen eller sprängämnen, konstaterar överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen.

För ett par av vapnen har han haft giltiga tillstånd, bland de övriga finns både deaktiverade och sådana som varit deaktiverade men åter gjorts funktionsdugliga.
Själv har mannen uppgivit att han hittat ammunition och sprängmedel från kriget under strövtåg i terrängen i Hangö, och sedan tömt sina fynd på sprängsatserna.


Tullen upptäckte

Ursprungligen var det tullen som slog alarm efter att ha konfronterats med innehållet i mannens gömmor i samband med en förundersöknig gällande ett misstänkt skjutvapenbrott. Den förundersökningen kommer nu att fortgå parallellt med polisens.

Bland invånare i närheten har beslaget väckt både uppmärksamhet och förvåning. 
Kevin Rönnblad, som bor ungefär en halv kilometer bort, lade i början av veckan märke till två polisbilar på villans gård, och lade sedan ihop två och två då uppgifterna om beslaget kommit i offentligheten.

Särskilt berörd av det hela kände han sig inte, men att ha en vapen- och sprängämnessamlare riktigt i det egna grannskapet skulle inte vara så trevligt.
– Det är säkert ganska ovanligt, förmodade han då han i torsdags stannade upp för att kolla läget.