En UV-lampa i vattentaget ska förhindra att bakterier kommer in i Ingås kommunala vattennät. Foto: Mira Strandberg

Ingå förbättrade vattenkvaliteten

Ultraviolett strålning är ett av de nya vapen som Ingå tagit till för att förhindra bakterier att ta sig in i det kommunala vattennätet.

De senaste dagarna har den lilla grusvägen till vattentaget i Brännbollsta i Ingå varit välanvänd. För att förbättra vattenkvaliteten har kommunen installerat en UV-lampa och nya pumpar i det lilla tegelhuset på åkern.
– Allt vatten som kommer in i vattentaget går genom ett rör med en UV-lampa. Ljuset gör att bakterier dör utan att vattnet får någon smak, säger kommuningenjör Daniel Grönroos.

Parallellt med UV-lampan har kommunen också låtit installera nya pumpar i vattentaget.
– De jämnar ut trycket i systemet och fungerar bättre med UV-lampan än de gamla pumparna från 1972. Dessutom förbrukar de fem gånger mindre el än de gamla, så vi har räknat ut att de återbetalar sig på två år.


Ytvatten hämtar bakterier

I onsdags renades också vattenbassängen under vattentaget och nästa vecka fixas dräneringen och ytvattenavledningen kring byggnaden. Syftet är att hindra ytvatten från att komma in i brunnen.
– Det är oftast i ytvattnet som det finns problem med bakterier.

Bakgrunden till förbättringarna är de två incidenter med bakterier i bruksvattnet som Ingå varit med om på ett år. Senast fick invånarna koka dricksvattnet veckan före midsommar, då små mängder av enterokocker upptäcktes i vattnet.
– Bakteriehalten var den minsta möjliga som går att upptäcka i laboratorieprov. Detsamma gällde fallet i november.


Slammet ska kosta

Ekonomin i Ingås vattenfrågor har råkat under lupp då revisionsnämnden i sin utvärderingsberättelse för år 2012 pekade på det kumulativa underskottet i balansräkningen för affärsverket Ingå vatten. Resultatet för år 2012 blev 50 000 euro sämre än budgeterad. Ingå vatten gjorde ett underskott på 48 000 euro.

Kommunstyrelsen förutsatte vid sitt senaste möte att affärsverket vidtar åtgärder för att balansera ekonomin. Kommuningenjör Daniel Grönroos, som också är vattenverkschef, hoppas klara läget utan att höja vattenpriserna.
– Det är nog den sista åtgärden. Däremot kommer vi att höja slampriset. Slammet orsakar höga kostnader och är svårt att rena.


Läs mer om vatten och vattenpriserna i regionen i fredagens VN/eVN.