Marit af Björkesten beklagar att de anonyma kommentarerna om stadsdirektör Mårten Johansson publicerades på Yles webbplats. Foto: VN-arkiv/Johan Kvarnström

Ett misstag att Yle satte ut fyllerykten

De anonyma webbkommentarerna om stadsdirektör Mårten Johansson var ett olycksfall i arbetet. Det säger Marit af Björkesten, direktör för svenska Yle.

Enligt henne har Yle goda rutiner när det gäller att granska anonyma inlägg. Kommentarerna på Yles sajt om att Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson åkt fast för rattfylla var ett enskilt fall som inte borde ha fått hända.

– Att vi hade två kommentarer på vår webbplats är beklagligt och ett olycksfall i arbetet, säger af Björkesten.


Alla inlägg granskas

Alla kommentarer Yle publicerar på sin sajt, både anonyma och de med namn, förhandsmodereras. Det betyder att en journalist läser dem innan de läggs ut på nätet.

De två anonyma inlägg som Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson reagerat på sattes ut fredagen den 12 juli på kvällen och låg kvar på sajten till morgonen den 13 juli. Då tog Yle bort dem.

I kommentarerna påstods att stadsdirektören åkt fast för rattfylla flera gånger och blivit av med sitt körkort.

Johansson har bett polisen göra en utredning om eventuell ärekränkning. Han tycker det handlar om anonym smutskastning som skadar honom som person och i hans arbete.
Han bestrider påståendena om rattfylla och överkommissarie Mats Lagerstam på Västra Nylands polisinrättning intygar att något sådant inte finns i polisens register.


Får inte ske

Marit af Björkesten tror inte att sommarens händelse leder till att Yle ändrar sina rutiner för publicering.
– Inget fallerar i rutinerna. Sådant här ska inte få förekomma.

På frågan om vad som fallerat säger hon:
– Att den som modererade inte var tillräckligt uppmärksam.

af Björkesten hade inte blivit kontaktad av polisen då VN talade med henne på onsdagen. Hon kunde därför inte säga vilket material polisen vill ha, och om Yle ger ut det.
I regel behöver polisen ett domstolsbeslut för att få material av medier.


Läs mera i torsdagens VN/eVN.