"Vettigt slå ihop Österby och Västerby skolor"

Att slå samman Västerby skola och Österby skola är både möjligt och vettigt, och innebär också en ekonomisk inbesparing.

Den vägkosten får nu bildningsnämnden i Raseborg av sin svenskspråkiga sektion, efter att sektionen vid sitt sammanträde på onsdagskvällen synat de alternativ till sammanslagning av svenskspråkiga grundskolor som beredningen lagt framför granskning i enlighet med nämndens tidigare beslut.
Ordföranden Martin Stenström, SFP, konstaterar att man i sektionen förde en bra diskussion som utmynnade i ett enhälligt ställningstagande.
Sektionens bedömmning sammanfaller med beredningens.
Mot bakgrund av den konsekvensanalys som gjorts, är en det motiverat att slå samman Västerby skola med Österby skola.
Däremot är det ingen god idé att slå samman Billnäs skola med Katarinaskolan så att elever och personal från Billnäs överförs till skolan i Karis.
– Det är inte vettigt att fylla Katarinaskolan på det viset. Den skulle bli överfull, det skulle behövas utrymmen – som inte finns– någon annanstans i Karis, förklarar Stenström.
Sektionen vill ändå att beredningen ännu tittar på huruvida en sammanslagning i rent administrativ bemärkelse av de två skolorna kunde få positiva effekter