Avspärrningen kring tornet står kvar tillsvidare. Foto: Niclas Erlin

Vattentornet behöver repareras

Vattentornet i Ekenäs får hyfsat betyg, men behållarens yttre konstruktion måste förstärkas.

Vattentornet i Ekenäs är i förhållandevis god kondition. Merparten av konstruktionen är i sådant skick att reparationer av ytan räcker för att stoppa korrosionen av metallarmeringen längre in.

Den stora behållarens bottenkonstruktion måste dock förstärkas ifall tornet ska användas även i fortsättningen.
Att ta tornet i fullt bruk igen – nu är det knappt halvtomt – rekommenderas inte utan ytterligare undersökningar, vilka i sin tur kan vara svåra att göra i praktiken.

Ungefär så kan man sammanfatta resultaten i den konditionsundersökning som Contesta gjort gällande tornet, som är av samma typ som det som rasade i Jyväskylä i fjol.

Rapporten innehåller inga överraskningar för Tom Törnroos, som är direktör för Raseborgs vatten.
– Det var det här jag väntade i praktiken.


Jämförelse ska göras

En reparationsplanering är redan under arbete. Den görs av Finnmap Consulting.

När planeringen är klar ska fördelarna och nackdelarna med en reparation jämföras med alternativet att bygga en lågvattenbassäng, som kunde ersätta tornet. Det skulle handla om en bassäng under markytan, ur vilken man pumpar ut vattnet i ledningsnätet, förklarar Törnroos.

Fortsätter staden använda tornet krävs en förstärkning av behållarens bottenkonstruktion. En sådan kunde göras genom att stärka de nedre betongringarna som tar emot tyngden eller med hjälp av stålvajrar som monteras runt behållaren.


Halvfyllt

Hur mycket armeringen inne i konstruktionerna tagit skada under årens lopp är svårt att undersöka i praktiken, sägs det i rapporten. Därför kan Contesta inte råda att tornet tas i fullt bruk ens efter att nämnda åtgärder vidtagits.

Men de räcker för att hålla tornet i användning ännu i tio tjugo år, såvida det inte fylls helt. 
– I tornet är vattennivån nu 3,5 meter mot 8,5 då den varit som högst. Vi har inget behov av att höja nivån. Det fungerar bra så här. Trycket är tillräckligt.

Avspärrningen kring tornet står kvar tillsvidare.