Ett åtagande för att främja företagsamhet undertecknades på måndag kväll av fullmäktiges ordförande Thomas Blomqvist (längst t.v.), Veera Holmström, Jani Roman (andra fr.h.) och Krister Immonen (längst t.h.). Foto: Eva Hagman

Företagare vill ha mera profilering

Då utvecklingsdirektör Jyrki Hakkarainen blev uppsagd uppstod en lucka. Den borde fyllas, tycker företagarna.

‒ Där finns en tom plats. Alla partier vi talat med var eniga om att någon eller några borde se på Raseborgs näringsliv, säger Jani Roman.

Han är ordförande för Raseborgs företagare, som tillsammans med Ekenäsnejdens företagare och Tenala-Bromarv företagare arbetat för att hitta konkreta förslag på att främja företagsamheten i staden. Man har haft brainstorming, man har träffat politiker från åtta partier i Raseborg och på måndag kväll togs ytterligare ett steg.
Då skrev representanter för de tre föreningarna under ett åtagande för företagsamhet tillsammans med fullmäktiges ordförande Thomas Blomqvist.


Från ord till handling

Men ett välmenande, allmänt formulerat åtagande räcker inte. Det behövs kött på benen. Därför har företagarföreningarna också gjort upp en lista med handfasta förslag.
Till dem hör bland annat att göra upp ett näringspolitiskt program för Raseborg, att ordna ett seminarium om upphandling och ett annat om stadsplanering, samt att organisera ansvaret för stadens näringspolitik.

– Om du är ny företagare, eller har flyttat verksamheten hit, så finns det ingen som välkomnar dig. Ingen ger dig råd om hur du klarar dig i Raseborg. Det finns ingen instans som ser på Raseborgs näringsliv, förutom stadsdirektören och han har mycket annat att göra, säger Roman.


Läs mera i tisdagens VN/eVN.