Även om parkeringsplatser skulle placeras på andra sidan järnvägen kan en stormarknad varken få rum eller passa i Norra hamnen, enligt Ulf Enberg. Foto: Johan Kvarnström

Hamnmarket bara ett alternativ för Kesko

Kesko är inte enbart intresserad av Norra hamnen. Man har fortfarande korn på två-tre alternativa platser i Ekenäs för en Citymarket, uppger regiondirektör Timo Huurtola.

En stormarknad i hamnområdet skulle kunna sträcka sig över Hangöbanan, ända till norra sidan av järnvägen. Bland andra den tanken har kastats fram i anslutning till initiativet att öppna Norra hamnens detaljplan för mera affärsbyggande.


"Hit ska vi inte ha någon market”

Bland beslutsfattarna i Raseborg går åsikterna isär.
Invånarnas reaktioner har inte låtit vänta på sig.

En namninsamling är i full gång och såväl på gatan som på webben är det så gott som enbart negativa kommentarer som fälls. Folk förhåller sig negativt åtminstone till själva placeringen.
– För det första gäller det nu en så där fin tomt som nu är gjord också för bostäder. Det skulle alltså bli en första Citymarket med havsutsikt. Jag tycker det är huvudlöst, säger Centrumföreningens ordförande Pia Stenroos.

På ort och ställe, under en promenad i området, är det svårt att förstå hur både bostäder och en stormarknad ens kunde få rum. Havet, järnvägen och de historiska tegelbyggnaderna sätter gränser.

Bland annat av denna anledning är rågrannen Ulf Enberg är kritisk.
– Det ryms ju inte! Och man kan inte bygga för nära och för stort runt byggnader som Kronomagasinet från 1911. Att bygga på det sättet är som att riva en kulturbyggnad, säger Enberg.

En man från Ekenäs Bildel tittar ut och instämmer.
– Hamnen är trång redan nu, var ska vi ta emot båtar i framtiden? frågar han sig och säger som alla övriga jag träffar:
– Nej, hit ska vi inte ha någon Citymarket.


Läs mer i dagens VN/eVN.