Sliten 25-åring. Jumboparken i Karis lever inte upp till dagens säkerhetskrav. Foto: Agneta Sjöblom

Staden föreslås överta ansvaret för sliten park

I snart 25 års tid har Jumboparken i Karis bjudit på många glada lekstunder. Ska det bli en fortsättning på dem får det lov att ske i stadens regi.

Fastigheten vid Centralgatan ägs av staden medan verksamheten i Jumboparken drivits av Folkhälsan i Karis, tidvis i samarbete med den lokala underavdelningen till Mannerheims barnskyddsförbund, MLL.

På grund av nya utdelningsregler gick Folkhälsan för ett par år sedan miste om det stiftelsebidrag man tidigare finansierat sin parkverksamhet med. För tillfället ligger hela lokalföreningen på is och från förbundets sida har man närmat sig staden med en anhållan om att Raseborg ska överta ansvaret för parken.

– Folkhälsan har inte längre de ekonomiska förutsättningarna att upprätthålla en ledd parkverksamhet. Då tycker vi att det är ändamålsenligt att fastighetens ägare tar över hela ansvaret, säger verksamhetsledare Samuel Reuter.


Mycket att åtgärda

På staden har tekniska direktören Jan Gröndahl inte hunnit bekanta sig med det nyligen inkomna förslaget och tar därför inte ställning till stadens beredskap att axla ansvaret. Gatu- och parkchef Joakim Mäkelä har inte mycket gott att säga om parkens skick.

– Det finns kanske två ställningar i hela parken som fyller dagens krav och kring dem är skyddsområdet inte vad det borde vara.

Mäkeläs uppskattning är att det skulle kosta omkring 10 000 euro att få fason på parken.

Enligt Samuel Reuter är det ändå pengar som staden inte nödvändigtvis skulle behöva plocka ur egen kassa.
– Vi vill inte lämna efter oss något som är sönder. När parken överlåts till staden ska allt vara i gott skick, säger han.

Reuter är väl medveten om att parken standardmässigt inte är av senaste snitt.
– Till exempel grindarna till parken var nog godkända när de sattes dit. I dag är de förbjudna på grund av risken att barn ska fastna med huvudet.

Folkhälsan gör inga anspråk på de redskap - bra eller dåliga - som finns i parken.
– De är inte skaffade för att ägas av oss utan för att användas av Karisborna och för att barn och äldre ska ha möjlighet till fysisk aktivitet - gärna tillsammans.