Det var här, på det gamla sågområdet i Skogby, som ett hundra kubikmeter stort sopberg "försvann". Undersökningar visade att soporna bränts och därefter grävts ner. Foto: Nina Ahtola

Polisen hoppas att brända sopor väcker folket

Över hundra kubikmeter avfall bestående av bland annat plast, glasfiber, metall och behandlat trä har bränts och resterna grävts ner i Skogby i Tenala. Ett lokalt företag är misstänkt.

Poliisi-tv rapporterade för en vecka sedan om ett fall av miljöförstöring på det gamla sågområdet i Skogby. Misstankarna riktades mot ett lokalt företag som hyr sågområdet. Personalen har i polisförhör erkänt att man gjort sig av med soporna genom att bränna dem.

– Det är förbjudet att bränna avfall och det klassas i det här fallet som miljöförstöring, säger kriminalkommissarie Minna Immonen vid Västra Nylands polisinrättnings enhet mot ekonomisk brottslighet.


"Allt du kan tänka dig"

Hon säger att allt möjligt i avfallsväg har eldats upp.
– Det var plast, metall, glasfiber, kärl, möbler, behandlat trä, byggnadsavfall … Ungefär allt du kan tänka dig.

Huruvida brottsbenämningen blir grov miljöförstöring eller enbart miljöförstöring avgörs inom kort, man väntar bland annat på ett utlåtande från den nyländska NTM-centralen om hur allvarligt brottet är. Att Museiverket klassat sågområdet som ett betydelsefullt kulturområde tas också i beaktande.

Immonen räknar med att ärendet går till åtalsprövning inom ett par månader. Straffet kan bli allt från böter upp till två års fängelse, säger hon.

Det var stadens miljöinspektör Ville Wahteristo som upptäckte sopberget i augusti i fjol. I våras var avfallet borta.
–  Vissa tecken tydde på att allt kanske inte stod rätt till, säger Wahteristo, som i det skedet kontaktade polisen.


Miljöbrotten blir färre?

Statistiken talar för att miljöbrotten minskar i antal. År 2008 kom 194 fall till polisens kännedom, 2012 var antalet 164. Men kriminalkommissarie Minna Immonen som utreder avfallsbränningen i Skogby tror att mörkertalet är stort. Dessvärre är polisens resurser knappa:

– Jag önskar att vi fick fler utredare specialiserade på miljöbrott. Det är jättebra att dylika fall anmäls så att folk vaknar. Jag är övertygad om att ju flera undersökare vi skulle ha desto fler miljöbrott skulle uppdagas.

Företagaren i fråga har getts möjlighet att kommentera misstankarna om miljöbrottet men avböjer i det här skedet.


Läs mer i dagens VN/eVN.