Ekåsen. VN-arkiv/Nina Ahtola

"Psykavdelning också i Ekenäs!"

Beslutet innebär nedbantade utrymmen för psykiatri i ett nybygge vid Lojo sjukhus. I Ekenäs skall det fortsättningsvis finnas avdelningsvård för psykiatriska patienter från VNS-områdets kommuner.

Det utläser Ekåsens överläkare Henno Ligi ur beslutet gällande psykiatrins dimensionering som styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt fattade i måndags.


I Raseborg

I beslutet sägs entydigt att det som stöd för den öppna psykiatriska vården i regionerna skall finnas avdelningsvård i Raseborg för patienterna från VNS-kommunerna Raseborg, Hangö och Ingå, liksom det skall finnas avdelningsvård i Lojo och Borgå för patienter från sjukvårdsområdena i fråga.
Omfattningen av den regionala avdelningsvården skall svara mot högst hälften av behovet, medan återstoden täcks med vårdplatser som koncentreras till enheter som betjänar hela sjukvårdsdistriktet.


Cirka tjugo

Ligi noterar också att beredningen inför styrelsens sammanträde gjorde tummen ner för den modell enligt vilken bara ett par vårdplatser skulle bli kvar i Ekenäs.
Halveringen av den avdelningsvård som ges regionalt, skulle för Lojo sjukvårdsområdes del innebära att antalet vårdplatser i nybygget stannar vid knappt tjugo i stället för omkring fyrtio, resonerar han.


Ungdom ger massa

Ordföranden för grundtrygghetsnämnden i Raseborg Karl von Smitten, SFP, befarar  för egen del det värsta, det vill säga "att Ekåsens saga är all".
En vuxenpsykiatrisk avdelning med bara åtta platser blir enligt honom väl dyr i drift.

Ungdomspsykiatrin kunde bli något av tungan på vågen. 
Den har uppfattats som "viktig för oss i Ekenäs" eftersom det funnits en tanke om att här betjäna hela sjukvårdsdistriktet med ungdomspsykiatrisk vård på svenska och eftersom psykiatrin i Ekenäs den vägen kunde bibehålla en tillräckligt stor kritisk massa.


"Svenskan ryker"

Åker den vuxenpsykiatriska avdelningsvården till Lojo, är en konsekvens av det att "svenskan ryker", konstaterar Karl von Smitten.
– Sådant är livet.


Läs mer i dagens VN/eVN.