Bantat campus. Enligt grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa kan man utgå ifrån att tillbyggnaden vid sjukhuset blir klart mindre än ursprungligen planerat. Foto: VN-arkiv

Åtta vårdplatser inte nog för en vuxenavdelning

De åtta vårdplatser som blir kvar efter sjukvårdsområdets nya dimensionering är inte nog för att upprätthålla en vuxenpsykiatrisk avdelning i Raseborg. Tar man in barn- och ungdomsplatserna i ekvationen ser förutsättningarna däremot bättre ut.

De nya dimensioneringsgrunderna slogs fast då styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt möttes i måndags. Målsättningen på 4 vårdplatser per 10 000 invånare ska vara uppnått till 2018 och kommer att beaktas då investeringsbeslut fattas.

Mer krut ska läggas på att utveckla öppenvården. Av avdelningsplatserna kommer högst hälften att finnas på de lokala enheterna. Resten, den mer specialiserade vården, centraliseras. Av de 16 platser som den nya dimensioneringen berättigar det västnyländska sjukvårdsområdet till skulle med andra ord åtta kunna finnas på Ekåsen, eller i förlängningen det vårdcampus som planeras i anslutning till Västra Nylands sjukhus.


"Ineffektivt"

Harry Yltävä, som är Raseborgs representant i distriktsstyrelsen, tycker att den nu godkända modellen är den sämsta av de alternativ som diskuterats.
– En avdelning med åtta platser kostar ungefär lika mycket som en avdelning med fjorton platser. Det är kostnadsmässigt ineffektivt.

Om man är villig att betala priset är något kommunerna kommer att få ta ställning till.
– Själv har jag uttalat mig för att man bevarar två till tre akutplatser i Ekenäs medan resten av den psykiatriska avdelningsvården för vuxna skulle finnas i Lojo, säger Yltävä.


Komboavdelning räddar?

För det vårdcampus jämte tillbyggnad som ska växa fram vid sjukhuset i Ekenäs blir de vuxenpsykiatriska platserna klart färre än kalkylerat.
– I behovsutredningen som gjordes för ett år sedan talades det om 20 till 21 vuxenplatser. Tanken var att en hel våning i nybygget skulle vikas åt vuxenpsykiatrin, säger grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa.

Nummenmaa håller med Harry Yltävä om att 8 till 10 platser är i knappaste laget för att det ska finnas verksamhetsförutsättningar för en vuxenpsykiatrisk avdelning.

Om HNS håller fast vid sitt tidigare beslut om att ha svenskspråkiga barn- och ungdomspsykiatriska vårdplatser i Ekenäs är situationen däremot en annan påpekar Nummenmaa.
– Då har vi en helhet med åtta till tio vuxenplatser, cirka tio barn- och ungdomsplatser plus öppenvården. Det blir en greppbar helhet som bör beredas fysiska förutsättningar.


Läs mer i dagens VN/eVN.