Skärmdump från Google maps.

Central vattenrening framåt i sakta mak

Arbetet med att få industrierna på Hangö udd att ansluta sig till stadens reningsverk via den nya förbindelseledningen går aningen trögt, men sakta framåt trots allt. Visko Teepak filar på kemikaliegränser och Forcit förhandlar vidare.

Hangö stad har förhandlat med flera industrier om att ansluta sig till stadens avloppsnät.

Visko Teepak är en av industrierna som är på gång med att låta staden ta hand om avloppsvattnet. Fabriken, som ligger cirka 17 kilometer från Stormossens reningsverk, har sedan i somras provkört med 100 kubik avloppsvatten per dygn. Avsikten är att utöka mängderna om allt utfaller väl.

Men än är det för tidigt att dra några slutsatser:
– Det är ett tidsdrygt arbete. Vi har tid på oss att testa fram till juni 2014 och den tiden behövs så vi kan göra grundliga test, säger fabrikschef Joachim Lund.


Forcit under gränser

Koverhar var en annan tilltänkt kund för anslutning till förbindelseledningen, men konkursen satte stopp för de planerna.
Forcit däremot anslöt sig i våras, i det här skedet dock endast för rening av sanitetsavloppsvattnet från fabriken och bostadsområdet intill. Vad gäller processavloppsvatten är förhandlingarna ännu på hälft.

Forcits vd Ulf Sjöblom säger att det handlar om delar av processvattnet:
– Men i och med att vi med råge underskrider våra utsläppsgränser så är det ingen brådska. Vi har tillstånd att i havet släppa ut 40 ton kväveföreningar och 100 ton svavelsyra per år. Utsläppen uppgår på årsnivå till endast 500 kilogram kväve och 2,7 ton svavelsyra.


Mot utsläpp

Magnus Buchert, styrelsemedlem i Krogars vattenskyddsförening, anser att det är helt galet att över huvud taget släppa ut avloppsvatten då det finns ett reningsverk som kan ta emot det.

– De säljer ju merparten av avfallsvattnet, men i stället för att släppa ut det som inte säljs borde det ledas till reningsverket. Staden har i ett genmäle till Vasa förvaltningsdomstol följt samma linje som vår förening, säger Buchert.

Miljönämndens ordförande Yrjö Sahlstedt bekräftar att nämndens åsikt är att industrierna borde ansluta sig till reningsverket.