Under sommaren har Marketta Wall (t.h.) självklart deltagit i emigrantrundvandringarna som ordnats i staden, här tillsammans med Tarja Kvarnström (t.v.). VN-arkiv/Johan Kvarnström

En storstilad avslutning

Då Hangö museums frontfigur Marketta Wall går i pension om två veckor gör hon det med en grand final. Hennes älsklingsprojekt, emigrationen, blir hennes sista utställning.

De två följande uppslagen i museichef Marketta Walls kalender skvallrar om en hel del arbete. Men det tredje har en annat, ännu tydligare, budskap. Där står det PENSION.

– Än så länge har jag inte ens tänkt på hur det blir då jag slutar. Men visst får man äntligen tid till en massa man inte hunnit med nu.

Utan tvivel har Marketta i alla fall hunnit göra sitt för Hangös historieskrivning, för bevarandet av det förflutna och för att sprida kunskap om vad som hänt i samhället på udden under århundradena.

Otaliga utställningar och böcker och på sistone även guidning efter guidning för både skolklasser och långväga turister är resultatet.

Dessutom kan man säga att karriären kulminerat det sista året. Trots närmare trettio år på museet blev den sista tiden den mest hektiska.

– Den här våren har varit den mest stressiga i hela mitt liv.


Emigranten Marketta

En orsak är stortsatsningen på emigrationen från Hangö med utställningen Till Amerika, Amerika. Men den som känner Marketta vet att stressen burit frukt. För Marketta är det en fantasisk avslutning på karriären, för museet är det nytt besöksrekord.

– Det finns två utställningar som för mig personligen överträffar alla andra. Dräktforskningen jag gjorde 1997 är den ena, emigrationen är den andra.

Med tanke på att emigrationen varit Markettas stora och ständiga projekt de senaste tjugo åren är hennes egen livshistoria intressant att beakta.
– Jo, jag är ju faktiskt en riktig emigrant själv.

Som ung lämnade Marketta hemtrakterna i Österbotten tillsammans med sin syster i jakten på arbete. Att studera historia lockade men att hitta arbete gick först.
– Det var så enkelt. Man kunde inte tänka sig att vara sysslolös och i Sverige fick alla jobb.



Läs mer om Markettas liv på världshaven och hennes karriär i Hangö i tisdagens VN/eVN.