Gratiskonserten Hanko Rock med bland annat Mikko Sipola som artist var Hangödagarnas stora dragplåster. Foto: Christoffer Holm

Hangödagar för alla

Utomhusbio, rockkonsert, marknad och emigrantfest. Hangödagarna bjuder även i år på en hel del traditionellt program men i öppningstalet på Berggatan märktes även förändringens vindar.

Hangödagarna är här igen och med dem liv och rörelse i sommarstaden Hangös säsongavslutning. På lördag förmiddag hade det redan blivit avtäckning av minnesmärke, konsert och utomhusbio. Under lörddagen väntade ännu rock, brasa och emigrantrundvandring.

Lyckad tankeväckare
På fredagen ordnade Hangö filmfestival gratis utomhusbio som smakprov inför den riktiga festivalen som börjar den 31 oktober.
Närmare 100 deltagare njöt av den tankeväckande naturdokumentären Oceans på Hotell Regattas mysiga innergård. På kvällen ordnades även konsert på stadshuset.
Själva öppningen av veckoslutet ordnades däremot på lördag förmiddag.

Kare och Pirkko Johansson tilldelades stadens miljöpris för sin satsning på det lokala och bevarandet av Hangös gamla byggnadsstil i och med sin restaurangpaviljong nere i Östra hamnen.
– Det här trodde jag aldrig men vi arbetar för Hangö och vill hålla öppet året runt trots att det är en utmaning, sade Kare.
Att en säsong tar slut innebär bara början på en annan.

Starka tillsammans
Elina Lahtinen, ordförande för föreningen Pro Hangö, höll lördagens öppningstal i samma anda.
– Det talas alltid om den korta säsongen. men om vi förenar invånare, politiker och föreningar kan vi göra mycket. Vi är starka tillsammans.

Lahtinen lyfte även skilt upp föreningslivet i staden.
– Trots att vi är en liten stad får Hangöborna så mycket att hända. För det är frivilligarbetet otroligt viktigt.

Hangös dryga 90 föreningar och runt tusen föreningsmedlemmar fick därmed ovationer.
Även evenemang som höstens fotofestival och Östersjömaraton som försöker förlänga säsongen lyftes fram. Dessutom meddelade föreningen att man arbetar för ett större skulpturjippo i Hangö nästa vår. Hangö håller alltså på att leva upp, även utanför "säsongen".

Hangö för alla
En annan förändring som märkts på sistone, och som i år var tydligare än någonsin, är att veckoslutet inte bara är Hangöbornas. Både turister och särskilt deltidsboende är mer än välkomna.
Lahtinen poängterade även detta i sitt öppningstal och helt tydligt måste man inte vara Hangöbo för att uppskatta de lokala dagarna.

Deiv och Tina Salutskij har bott deltid i Hangö de senaste fyra åren. Hangödagarna hör till, varje år.
– Vi älskar Hangö. När man vet att de ordnas så kommer man självklart hit, sade Tina.

Paret Salutskij beklagar sig däremot över hur butikerna även en sådan här dag stänger tidigt och hur Hangö börjar gå i dvala. Hangö har potential mycket längre än den korta säsong som Lahtinen talade om.

Mera marknadsföring och satsningar på något unikt program skulle säkert locka ännu mer människor.
– Jag är säker på att Hangödagarna skulle vara en picknick för folk från huvudstadsregionen om de skulle veta om dem, sade Deiv.