Tidigare kommendör Jaakko Valtanen började sin karriär inom försvaret med att röja minor på Finska viken. Foto: Christoffer Holm

Efterkrigstida mod gav minnesmärke

För närmare 70 år sen riskerade unga beväringar livet då de röjde minor i Finska viken. I går avtäcktes ett minnesmärke till deras ära.

Hangö har äntligen fått ett minnesmärke över de uppoffringar som gjordes runt udden även efter krigets slut på 40-talet.
Minnesmärket i form av en sjömina av typen s/43 avtäcktes på fredag förmiddag inför veteraner, deltagare från försvaret och vanliga Hangöbor.

Minnesmärket hedrar en omfattande, men ofta bortglömd, episod i Finlands militära historia. Mellan 1944 och 1948 röjdes runt 10 000 minor av tusentals unga minröjare. Tjugoåtta av dem måste sätta livet till.
– Hangö var en av de viktigaste stödpunkterna för röjningsarbetet. Tack vare de uppoffringar som minröjarna gjorde på Finska viken skadades inte ett enda handelsfartyg av minor efter kriget, sade Markus Aarnio, kommendör för Finska vikens marinkommando, under ceremonin.

En del av Hangö
Fast Tulludden var minröjarnas främsta skolnings- och stödpunkt i Hangö placerades minan i Granstedtspark nere vid Hangö museum i Östra hamnen. Placeringen är den bäst lämpade och minnesmärket fick en värdig plats.

Stadsdirektör Jouko Mäkinen tog emot minan som en donation till Hangö.
– Många av våra minnesmärken här i staden berör sjöfart eller krig. Det här hör absolut till Hangös historia.

Samtidigt berättade Mäkinen om stadens nya museipark. Alla minnesmärken vid museet ska samlas på ett prydligt sätt runt en ny gång. Minan kommer att stå på paradplats.

Tuffa förhållanden
Det nya minnesmärket ska främst tjäna som ett tack till de drygt 2000 män som röjde minor utanför Hangö under det sena 40-talet. Operationen var svår och förhållandena krävande.

Historikern och författaren Johanna Pakola deltog i ceremonin och berättade om de realiteter som de män som utförde arbetet stod inför.
– Beväringarna som blev beordrade att röja minorna fick en stor överraskning. Förhållandena var svåra. För många var både minröjning och sjöfart okänt.

Ett stort tack
Fredagens avtäckning var därför mycket högtidlig och bar ännu över 60 år efter operationens slut tecken på vilken tacksamhetsskuld vi står i till de veteraner som deltog på 40-talet.
Den vanligtvis strama och disciplinära militära jargongen var ändå nertonad. Förmiddagen karaktäriserades mer av glädje och uppskattning.

Veteranen Jaakko Valtanen visade sin uppskattning och förklarade hur betydelsefullt det är för minröjarna att de blir behandlade på samma sätt som andra veteraner.

Dagen till ära låg även pensionsfärdiga minfartyget Pohjanmaa i Västra hamnen. Under eftermiddagen var hon öppen för besök och tog samtidigt ett vemodigt farväl efter drygt trettio år av tjänstgöring.

läs mer i lördagens VN/eVN