Kasern 1 är i stort behov av grundlig renovering, konstaterar kommendör Olavi Jantunen. Foto: Nina Ahtola

Dragsvik ligger väl till för stimulanspengar

Om allt går vägen används 7,5 miljoner av statens stimulanspengar till att renovera kasern 1 i Dragsvik.

– Det ser lovande ut, säger försvarsminister Carl Haglund med anledning av regeringens andra tilläggsbudget.
Han har äskat om anslag för brådskande kasernrenoveringar i den så kallade stimulansbudgeten. Signalerna från finansminister Jutta Urpilainen är positiva.
Regeringen fattar beslut om pengarna i början av september. Om inget oförutsett inträffar kan Nylands brigad räkna med en grundlig renovering av kasern 1 i Dragsvik.
– Det skulle innebära en stor förbättring av tjänstgöringsförhållandena. Behovet av renovering är stort. Just nu görs de mest akuta reparationerna av fönster och tak, säger kommendör Olavi Jantunen

Byggnaden har inte genomgått en omfattande renovering sedan 1960-1970-talen. Hälften av beväringarna bor i kasernen som även inrymmer många kontor för personalen. Motivationen och tjänstgöringsförhållandena förbättras betydligt om kasernen sätts i skick, säger Olavi Jantunen. 

Mera arbetstillfällen

Carl Haglund säger att kasernrenoveringen i Dragsvik har hög prioritet. Då det handlar om en så stor summa pengar som 7,5 miljoner, kan renoveringen också bidra till bättre sysselsättning inom byggbranschen i regionen. 

Eftersom pengarna ingår i den tilltänkta stimulansbudgeten för detta år, ska projekten vara sådana som kan påbörjas inom 2013. I Dragsvik har man beredskap att ordna med snabb evakuriering så att renoveringen kan komma igång före årsskiftet.