Finland står för en tredjedel av världshandeln med kummin. Foto: Mira Strandberg

Kummin ger mersmak efter rapschock

Rapsodlarna ser sig om efter nya grödor efter att EU förbjudit substansen neonikotinoider, som används som betningsmedel. Ett alternativ är kummin, som Finland exporterar mest i världen.

– Jag är pessimistisk när det gäller framtiden. Det finns inga oklarheter om vilka följderna av förbudet blir. Redan nu har det varit stora problem och skördarna har sjunkit sedan 1990-talet, säger växtodlingsrådgivare Patrik Erlund vid Nylands svenska lantbrukssällskap.

Just neonikotinoider har varit det huvudsakliga betningsmedel som använts vid odling av oljeväxter, och ändå har problemen varit stora. Under minst två år framöver får jordbrukarna försöka hitta alternativa metoder för att hålla skadeinsekter borta.
– Besprutning är det enda man egentligen kan ersätta medlet med, och är det nu sedan bättre? Dessutom är det svårt att hinna med på våren, då skadeinsekterna utvecklas så snabbt.

Kumminet vårdar jorden
Jordbrukaren Karl Åberg i Ingå är en av dem som nu får se sig om efter en annan gröda att variera spannmålsodlingen med. Han har fastnat för kummin, den finsländska framgångskryddan.
– Kummin är lättodlat och bra för växtföljden. Dessutom är Finland en aktör på kumminmarknaden i världen. Det finns stor efterfrågan på varan. Det motiverar mig som jordbrukare att veta att varan behövs.
Sina trettio hektar kummin sådde Åberg i våras. Den första skörden av den tvååriga växten kan han se fram emot nästa sommar. I bästa fall kan han skörda kumminet i fyra år.

Finland står för en tredjedel av världshandeln med kummin och är ledande exportör av varan.