Högsäsong för svidknotten

Fästingar, myggor, och svidknott anses ofta som väldigt besvärliga sommarinsekter. Utslag och klåda kan förstöra semesternjutarnas nattsömn.

Myggbett och insektsurr hör sommaren till, men kliande utslag besvärar många sommarfirare.
Liisa Vermeer i Bromarv har inte haft det lätt under de senaste veckorna. Hennes sommarställe har för första gången blivit invaderat av svidknott.


Små och besvärliga

– Svidknotten är så små att man inte märker dem. Man känner inte heller av när de sticker, säger Vermeer.

Utslagen orsakade av svidknotten är däremot lätta att märka. Vermeer berättar att hon haft åtta till tio millimeter stora bulor som både kliar och svider förskräckligt.

– Det har varit väldigt besvärligt och jag har varit tvungen att äta antihistaminer och lägga på kortisonsalva för att alls kunna sova på nätterna, säger Vermeer.


Två toppar

Larry Hulden som är intendent på naturhistoriska museet i Helsingfors är inte förvånad över Vermeers historia. Han säger att svidknotten har två toppar under den finska sommaren och den senare infaller ofta i augusti.

Hulden säger att svidknotten kan förekomma var som helst i Finland och insekten söker sig ofta till områden som optimerar larvernas välbefinnande.

– I vissa väderförhållanden förpuppas alla larver samtidigt och då kan svidknotten förekomma i rikliga mängder väldigt lokalt, säger Hulden.

Han berättar att svidknotten i princip skär upp ett litet hack i huden och suger sedan blod från såret. Hulden säger även att reaktionerna och utslagen av svidknottens bett är väldigt individuella, men de antikoagulanter som insekten använder kan orsaka allergiska reaktioner.

– En del människor reagerar värre och värre efter varje bett och då är vanliga myggmedel egentligen enda sättet att gardera sig mot svidknotten, säger Hulden.


Läs mer i VN/eVN