Tidigt utflugna. Fredrik Lindstedt och Rickard Lindroos flyttade hemifrån för att slippa orimliga skolresor då de nu går i gymnasiet. Foto: Simon Karlsson

Ingen brist på studentboende

Via föreningar och stiftelser går det att hitta billiga, mer eller mindre slitna lägenheter också i Helsingfors, men de flesta studerade vet att Vasa och Åbo erbjuder mer prisvärt boende i städernas centrala delar. Hur ser det ut i Raseborg?

Jonas Lillgäls studerar agrologi på Novia i Ekenäs och hyr en etta på deras campus. Hyran ligger på runt 400 euro per månad och inkluderar vatten, el och internet. Men Lillgäls tycker inte det är helt rimligt.

– Hyran stiger hela tiden och det känns lite konstigt.
I övrigt är Lillgäls nöjd med bostaden. Efterfrågan är stundvis hög på Novias studentbostäder och Lillgäls stod två månader i kö då han inledde studierna.
– Jag hyrde två månader privat innan jag fick bostad från campuset. Plötsligt hade de en ledig.

Privat kan vara snabbt


Att hyra från privata aktörer är inte ovanligt i Raseborg. Priserna är oftast lägre per kvadratmeter än i Helsingfors, och utbudet är förvånansvärt stort.
– Eftersom jag har hund kunde jag inte hyra bostad på Novias campus, berättar Noviastuderanden Ida Fredriksson som hyr en etta till marknadspris.
Cirka 550 euro pungar Fredriksson ut med i månaden men hon är nöjd med arrangemangen.
– Det är ju värdefulla saker, lägenheter, och den ligger centralt och så. Jag är jättenöjd.

Skolvägen kan locka till flytt

Ungarna lämnar alltid boet i något skede. För Fredrik Lindstedt, 16, och Rickard Lindroos, 15, kom steget tidigare än för många. De började nyligen gymnasiet i Ekenäs och kunde innan starten välja mellan två onda ting: att dagligen ta sig till Ekenäs längs en krånglig, lång skolväg från Öby respektive Padva eller ta sitt pick och pack och installera sig i ett eget hem, närmare skolan.

Det senare alternativet kändes inte alls så illa för någon av dem och nu bor de i en rymlig trea i centrala Ekenäs.
– Det är nog för lång väg för att bo kvar hemma, summerar Lindroos sin situation.
Lindroos är hemma från Wättlax vilket skulle betyda en runt 40 kilometers skolväg två gånger per dag.
Också Lindstedt tycker det var tillräckligt långt hem till Öby för att flytta. Till Öby är det också en bra bit, över 20 kilometer.
 

Läs mera i Vn/eVN 21.8