På Drottningberg planeras 170 bostäder, varav 48 i det första skedet. Av dem är många reserverade men ändå beroende av starten på Fabriksudden. Foto: Christoffer Holm

Klockan tickar för byggprojekt i Hangö

Quattrogroup måste sätta spaden i marken inom ett halvår.

Högarna av betong och tegelstenar på Fabriksudden har redan länge förbryllat många. Nu håller även Drottningbergs grusplaner på att bli en del av stadsbilden lite för länge.
Företaget Hangon Rantakiinteistöts storstilade projekt Merihanko står stilla och kan göra det länge till. Var skon klämmer för tillfället är svårt att utläsa.

Projektet lever
Byggherren Quattrogroups vd Matti Toikka vill inte berätta så mycket men menar att man för tillfället i alla fall inte står inför några större problem.
– Det viktigaste är att projektet lever och går framåt.

Tidigare har Toikka berättat att företaget väntar på att få tillräckligt med reserverade bostäder på Fabriksudden. Reservationerna behövs för att säkerställa finansieringen av projektet. Då bygget börjar på Fabriksudden överlåter Hangö stad också tomterna på Drottningberg.
Antalet reservationer efter sommaren verkar dock vara detsamma som i våras. Då fanns cirka tjugo preliminära reservationer.
– Jag har inga exakta siffror. Vi har inte sålt aktivt nu under sommaren.

Inga tider
Någon tidtabell kan Toikka inte heller ge, inte ens en tänkbar. Trots det existerar en tidtabell. Enligt avtalet har Quattrogroup nämligen ett år på sig att börja bygga efter att det senaste bygglovet godkändes i mars. Det betyder att företaget nu har drygt sex månader på sig men Toikka låter inte det stressa.
– Jag har inte räknat månaderna.

Hangö stadsstyrelses ordförande Jouko Kavander intygar att det avtalet håller streck.
– I månadsskiftet februari–mars går tiden ut.

läs mer i onsdagens VN/eVN