Mystiska piller. Pillren levererades tillsammans med en räkning på 39 euro. Det är oklart vad de innehåller. Foto: Mira Strandberg

Mystiska piller damp ned i brevlådorna

Konstiga piller och en räkning på 39 euro. Det har förvånade ortsbor hittat i sina brevlådor, utan att ha beställt dem. Vi testade ett av pillren.

Pillren är runda, paketerade i en plastpåse och påstås vara multivitamintabletter. Med dem följer en räkning på 39 euro.

De suspekta pillren har påträffats i ett fyrtiotal brevlådor i Kyrkslätt och Sjundeå. Förra veckan rapporterade Åbo Underrättelser också att pillerbreven hade delats ut i Åbo, S:t Karins och Pemar.

De som då ringde telefonnumret på den medföljande räkningen fick höra ett inspelat meddelande om att samtalet kostar 36 euro.

När VN provade ringa samma nummer i går meddelas det att numret inte längre är i bruk.

För dem till polisstationen

Brevet är utsänt i Pargasföretaget Mottimarkets namn. Därför leder Pargaspolisen förundersökningen.

Kriminalkommissarie Jan Storing uppmanar alla som har fått pillren på posten att inte betala räkningen, att föra pillren till närmaste polisstation – och att under inga omständigheter smaka på dem.

– Vi vet inte vad de innehåller. Det kan gå veckor innan vi får resultatet från labbtesterna, säger Storing.

Kan de vara farliga?

– Jag önskar att jag kunde säga nej, men inte vet jag. Det påstås att det är vitamintabletter, men inte kan jag säga med hundra procents säkerhet om det stämmer. Men var och en som får en påse piller på posten borde förstå att man inte ska äta dem.

Eftersom VN vill allmänhetens bästa, och vi vågar ta risker för att få fram sanningen, stoppar undertecknad ändå ett piller i munnen och sköljer ner det med ljummet kranvatten. Pillret smakar som vilken vitamintablett som helst och luktar inte speciellt gott.

Jag förbereder mig på att långsamt frätas sönder inifrån, men fastän timmarna går märks ingen förändring. Inget magont, inga svettningar, inga rosa elefanter började dansa framför synfältet – jag mår varken bättre eller sämre. Pillren är alltså inte skadliga, åtminstone inte i liten mängd.

Fallet med pillerbreven utreds som försök till bedrägeri. 

Breven har inte heller påträffats i Hangö, Raseborg eller Ingå, enligt överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen. 

Läs mer i dagens VN/eVN.