Fr. väster Dick Mannström, Marko Reinikainen och Jani Toivola umgås under det gröna tältet. Foto: Veronica Karlsson

Gröna ministrar besökte Västnyland

Under fredagen kommer de Grönas ministergrupp att hålla sitt sommarmöte i Ekenäs. I samband med mötet besökte ministergruppen Hangö och Ekenäs under torsdagen.

Under fredagen har de Grönas ministergrupp sitt sommarmöte i Ekenäs, men gruppen spenderade hela torsdagen i Västnyland.


Toivola förespråkar mod

Riksdagsledamot Jani Toivola hör till ministergruppen som besöker Västnyland.

Vad är för tillfället de viktigaste frågorna inom politiken?

– I tider kring skolstarten är det väldigt viktigt att lyfta fram frågor om mobbning. Själv gör jag skolbesök och upplyser samt talar med elever om mobbningens möjliga effekter.

Toivola tycker även att den finländska ekonomin är en viktig fråga som kräver våghalsiga beslut och han förundrar sig över den nuvarande situationen.

– Det finns över fem miljoner människor i detta land och då finns det garanterat även kompetens och vilja att komma ur denna ekonomiska svacka, säger Toivola.


Hautala förespråkar grundinkomst

Heidi Hautala tycker inte att klimatet i regeringen är så dåligt som det har målats upp. Tvärtom tycker hon att samarbetet i regeringen fungerar bra.

– Kvällspressen har gett en ganska snedvriden bild av situationen, säger Hautala.

Hautala tycker att utvecklingen av socialskyddet är bland de viktigaste politiska frågorna i Finland för tillfället.

– Grundinkomstsystemet borde utvecklas utan att riskera välfärden för det socialskydd vi har i dagens läge passiverar befolkningen, säger Hautala.

Hon tycker att inkomststödet har blivit en långvarig lösning för många arbetslösa och det är inte en bra utveckling. Hautala säger även att det behovsprovade socialskyddet är en utdaterad kontrollmekanism.


Läs mer i fredagens VN/eVN