God mat. Fritidsborna Erja, Jukka och Enni från Idensalmi gillar Socis mat och brukar ofta äta här i samband med att de vistas på stugan i Karislojo. Foto: Eva Hagman

Sura miner i Karis

Det nya systemet att informera folk om livsmedelssäkerhet, Oiva, ger olika utslag för matställen i Västnyland. Ingå får idel glada smilisar, Kyrkslätt har flest breda leenden och i Karis hänger mungiporna.

Systemet Oiva betygsätter med smilisar – Karis har fått ledsna miner och streckmunnar, vilket betyder "dåligt" alternativt "bör korrigeras". Inget av de fem platser som inspekterats har fått betyget bra eller utmärkt.
– Visst är systemet bra på ett sätt, men bedömningen kan vara missvisande. Man utgår alltid från det sämsta resultatet och det tror jag inte är rättvist, säger Christian Norrgård.
Han är krögare på restaurang Socis, som i juni fick en sur smilis och en månad senare en streckmun.
Den svagaste länken, alltså den punkt som fått det sämsta betyget, avgör slutvitsordet.

Äkta vara
Karisbon Jussi Väisänen förstår inte varför Socis inte fått bättre resultat. Han prisar maten, som görs på ordentliga råvaror.
– Bjuds det på köttfärsbiffar är de gjorda av kött, man har inte fuskat med ingredienserna. Men jag har förstås inte varit in i köket och inspekterat hygienen. Hälsoinspektören ser på andra saker än lunchgästerna.

Monica Samuelsson på Lilla Hembageriet var själv inte på plats då hälsoinspektören kom på inspektion. Betyget blev en streckmun, "bör korrigeras". Hon tycker i likhet med Norrgård att slutvitsordet borde vara ett medeltal av de saker som granskats och fått betyg.