Harri Korpi och Jari Ollikainen är bestörta över nedläggningsbeskedet. Foto: Mira Strandberg

Personalprotest tömde kolkraftverket

Beskedet att Fortum stänger kolkraftverket i Ingå fick personalen att lämna arbetet i går på förmiddagen. I dag ordnas en första träff kring arbetssök. Stängningen berör cirka 80 personer.

– Med utmarschen vill vi visa att personalen anser att beslutet att stänga kraftverket har fattats på för lätta grunder. Det är svårt att spå i framtiden och ingen vet hur läget utvecklas. Det här är ett kortsiktigt beslut, säger huvudförtroendeman Harri Korpi vid kolkraftverket i Ingå.
– Folk är arga och upprörda, säger han.
Efter beskedet och beslutet om en utmarsch skingrades personalen ändå rätt snabbt och började en efter en åka hem.
– Jag tror att folk behöver några dagar för att smälta beskedet innan vi ventilerar det desto mera, säger underhållsinstallatör Jari Ollikainen.

Fiskesommar väntar
Han har jobbat i kraftverket i tio år och har ingen aning om vad han ska börja göra i framtiden.
– Det ser ut som om jag får fiska hela nästa sommar. Eftersom jag inte har några skulder kan jag göra lite vad som helst. Inte var det ett trevligt besked, men det var väntat att verksamheten slutar. Så har det sett ut redan en tid, säger han.
Det första alternativet för de anställda är en omplacering inom företaget. Den närmaste arbetsmöjligheten är kraftverket i Finno i Esbo.
– Jag bor i Virkby, så det kunde ännu vara möjligt. Men sen blir alternativen Träskända, Nådendal eller Lovisa, vilket ju inte går.
– Vi hoppas att företaget tar sitt ansvar och hjälper personalen att hitta jobb, säger Korpi.

Sex månaders andrum
Kolkraftverket ska hållas i beredskap i ett halvt år, vilket ger både Fortum och personalen lite spelrum att överväga sina alternativ. Redan i dag är det meningen att Fortum och arbetskraftsbyrån ska ha en träff med de anställda kring de framtida möjligheterna.
– Vi kommer att gå igenom situationen personligen med varje arbetstagare. Ingen ska bli ensam med de här frågorna. Vi betalar också ekonomiskt stöd och summan är högre än det lagstadgade minimikravet, säger Matti Ruotsala, direktör för Fortums affärsenhet för kraftproduktion Power

Hoppas på naturgasen

Vid sidan av att många mister sitt jobb drabbas även underleverantörerna, säger Jarl Boström som är kommundirektör i Ingå. Därtill får kommunen räkna med minskade skatteintäkter, säger han.
Boström vill ändå se ljus i tunneln och hoppas nu på att Ingå drar det längsta strået när det gäller den planerade naturgasterminalen. 

– Den skulle kompensera mycket.