Sommarkommersen i Hangö har i år slagit alla rekord. Vissa företagare kan uppvisa en ökad försäljning på trettio till fyrtio procent. Foto: Christoffer Holm

Deltidsboende gav rekordförsäljning

Hangös sommarsäsong har i år slagit alla rekord. Men det är inte den traditionella turisten, utan sommar- och deltidsinvånarna som står för det främsta tillskottet.

Årets högsäsong börjar lida mot sitt slut i sommarstaden Hangö. Bryggorna i Östra hamnen börjar gapa tomma och restauranger och butiker övergår till kortare öppethållningstider.
Men det här året kan staden och dess företagare se tillbaka på sommaren med glädje, mer än någonsin. Försäljningen har på sina håll ökat med närmare fyrtio procent och restaurangerna har varit fullsatta även under veckodagarna.

Även om de traditionella turisterna hittat staden som förut och till och med verkar ha ökat en del är det ändå en annan grupp som står bakom rekordsommaren. De deltidsboende har blivit en guldgruva.

Betydelsen ökar
Kaj-Erik "Nixu" Knichter driver en klädaffär på Berggatan i Hangö centrum, restaurang Magasinet i Östra hamnen och sommarkaféet De fyra vindarnas hus i Hangö norra. Trots lång erfarenhet i branschen skulle han aldrig ens ha vågat önska en så här bra sommar.
– Det är historiens bästa. Redan slutet av maj var bra.

Trots att turismen säkert gjort sitt är det två andra grupper som varit betydelsefulla för speciellt restaurangkommersen.
– Vi har väldigt många stamkunder och företagskunder. Det har varit fullt nästan varje kväll.

Att det inte främst handlar om turister syns dessutom i att de vanligtvis bästa dagarna, fredag och lördag, inte längre sticker ut.
– I år har det inte alls varit lika uppdelat.

För inredningsbutiken Vonnes Interiör är de deltidsboende ett viktigt inslag sedan många år tillbaka.
– De är väldigt positiva till att handla i Hangö. De uppskattar den personliga servicen, säger Yvonne Ahlfors som drivit butiken sedan 1987.

Postivt för Hangö
Även turistbyrån tar emot den image deltidsboende för med sig med öppna armar. Att fler deltidsboende hittar till Hangö ger synergieffekter.

– Om man skulle plocka bort dem skulle många företag i staden få sätta lapp på luckan. De syns, hörs och spenderar. Dessutom lockar de med sig bekanta, säger Ilse Klockars, marknadsföringssekreterare på Hangö turistbyrå.

läs mer i tisdagens VN/eVN