I Karis centrum finns det många nergrävda och bortglömda oljecisterner. Foto: VN-arkiv

Gamla oljecisterner är tickande miljöbomber

I oktober 2012 hittade man två övergivna underjordiska oljecisterner varav den ena läckte vid Köpmansgatan i Karis.

Oljeläckaget uppdagades i oktober 2012. Oljecisternen som sprungit läck har antagligen legat bortglömd sedan 70-talet.

– Tyvärr stöter vi på oljeläckage av detta slag alltför ofta, säger Raseborgs miljöinspektör Maria Eriksson som tror att oljecisternerna i Karis centrum endast är toppen på isberget.


Dålig avfallshantering

Den läckande cisternen på Köpmansgatan var delvis fylld med sand och tegelstenar.

– Tidigare trodde man att gamla oljecisterner kunde renas genom att fylla dem med sand och sedan lämnade man oftast kvar behållaren i marken, säger Eriksson.

Hon påpekar ändå att sanden inte har en renande effekt och att kvarlämnade oljecisterner kan rosta sönder och läcka ut olja i jordmånen och grundvattnet.

– Gamla bortglömda oljecisterner utgör för tillfället det största hotet mot vårt grundvatten, säger Eriksson.


Biologisk sanering

Efter att markföroreningarna i Karis centrum kom till kännedom har kommunen beställt en plan för saneringsarbetet. Onsdagen den 14 augusti sammanträder miljö- och byggnadsnämnden och förslaget är att nämnden antecknar saneringsplanerna till sin kännedom.

När jordmån skall saneras kan man gå tillväga på ett antal olika sätt. Det effektivaste sättet är att helt enkelt gräva bort den nedsmutsade jorden och föra rubbet till en avstjälpningsplats för miljöfarligt avfall.

Alternativt kan man även prova på så kallad biologisk sanering. Det innebär att bakterier som äter och bearbetar olja införs i den smutsiga jorden. Man försöker göra mikrobernas levnadsförhållanden så gynnsamma som möjligt och målet är att stabilisera den förorenade jorden.


Läs mer i VN/eVN