Tomas Engberg med sambon Cathy i King's Park i Perth, Australien.

Västnylänning som trivs i Perth

Det var aldrig meningen att Tomas Engberg skulle emigrera. En lång resa förde honom ändå från Kyrkslätt till ett nytt liv i Australien.

"Nu åker jag", meddelade Tomas Engberg åt sin mamma vid julen 1987. I Finland fanns inga jobb för den nyligen färdigblivne konditionstränaren, så han flyttade till Sverige, där han tidigare sommarjobbat på ett mentalsjukhus.
– Efter några månader övertalade min kompis Birgitta mig att åka med henne till Indien. Vi reste runt där tillsammans men så blev jag sjuk och sängliggande i en vecka. Då träffade Birgitta Sam som hon fortsatte att resa med – mig satte hon på tåget, berättar Engberg.

I stället för att åka hem fortsatte Engberg att upptäcka på egen hand. Han klättrade i berg i Nepal, gick i djungeln i Thailand och besökte en ö med urbefolkning i Indonesien.
– Där köpte jag svarta förkrympta apskallar och pilar med gift i. Dem lyckades jag skicka hem till Kyrkslätt, fast min pappa fick nog åka till tullen och förklara läget, för den hade aldrig sett något sådant.

Blixten slog ned i Perth
Avgörande för resten av Engbergs liv blev ett slumpartat möte med några australiensiska resenärer i Malaysia.
– De bjöd mig att besöka dem i Perth. Efter att ha rest till Sumatra, Java och Bali köpte jag en biljett till Perth och ringde upp Graham som jag hade träffat.

Resultatet blev en längre vistelse i den australiensiska staden. Det var där han bekantade sig med viktminskningsprodukterna Herbalife, som han började jobba med. Det var också där han blev bjuden till en nyårsfest med långtgående följder.
– I köket träffade jag en trevlig dam och blixten slog ned. Sue och jag började sällskapa.

Men det turistvisum han hade rest med skulle inte gälla för evigt, så snart var det dags för ett beslut om fortsättningen. Engberg bestämde sig till slut för att åka till Japan.
– När jag var 16 år sysslade jag med judo och blev intresserad av japansk kultur. Så när Herbalife skulle starta upp verksamhet i Japan åkte jag dit. Några månader senare kom också Sue dit.

Gifte sig fem gånger
Japan var också landet där han gifte sig – hela fem gånger. Varje gång stod samma kvinna vid hans sida.
– Vi gifte oss borgerligt och varje gång var det något som fattades, så vi fick göra om det. Efter femte gången sade finska ambassadens tjänsteman till sist bara "lycka till".

Efter fyra och ett halvt år i Japan styrde paret kosan tillbaka till Australien och Perth, där Engberg fortsatte jobba med Herbalife men också började som massör, en kompetens som hans utbildning till konditionstränare också gett honom. Livet i Perth passade honom, så han stannade kvar också då äktenskapet sprack efter femton år. För sju år sedan träffade han sin nuvarande partner, Cathy, som kommer från Kanada.
– Jag hade aldrig planerat att stanna utomlands men ödet ville annorlunda. Nu är jag redan femtio år och Australien är ett bra land för mig.