På torgdagar är det ännu full rulle på Köpmansgatan i Karis. FOTO: Simon Karlsson

Specialisering och skärpta sinnen bär Köpmansgatan

Även om kommersen på Köpmansgatan i Karis fortsättningsvis är i hyfsat skick misstänker företagarna att framtiden kan innebära svårare tider. Om en massiv affärsfastighet uppförs i Läpp står var och en inför ett svårt beslut.

Det är torgdag på Köpmansgatan i Karis. Som namnet antyder är gatan traditionellt ett centrum för affärsverksamhet och pulserande stadsliv. Det märks när de stadigvarande företagarna har sällskap av torgförsäljare med sitt godis, sina kläder och allt där emellan.

Men hur påverkas Köpmansgatan av den ökande koncentreringen av handeln till Läpp ute vid riksväg 25? I våras  flyttade Jysk sin möbelaffär till Läpp där det sedan tidigare fanns andra i samma bransch, bilbranschen är väletablerad där och ABC erbjuder mer service än bara bränsle. Snart öppnar också en sportbutik i området.

Därtill har Raseborgs stad tillsammans med Sjaelso Finland planer på att utvidga området med upp till 12 000 kvadratmeter ny affärsyta.
Men ännu har utvecklingen i Läpp inte inverkat på företagarna på och omkring Köpmansgatan.
– Jag har bara ett år funnits på Köpmansgatan som företagare, och överlag har allt fler kunder hittat till min butik sedan starten, berättar Diana Nilsson på hälso- och skönhetsbutiken Diana's.

– Men nog har jag ändå märkt att det är mindre människor som rör sig på gatan sedan Jysk flyttade.

Tackla svackor
Tapio Viljanen har i 17 år drivit skobutiken Wild Shoe på Köpmansgatan. Han har tänkt en hel del på vad framtiden bär med sig, men den långa erfarenheten har lärt honom att tackla ekonomiska upp- och nergångar.
– Vi försöker hitta ett sådant urval av produkter som lockar kunder. Jag litar på vårt utbud och kunderna vet att vi har mycket. Det gäller att sträva efter att ha mycket sådant som andra inte har.


I Ekenäs har Centrumföreningen oroat sig över Kungsgatans öde om en stormarknad placeras inom en ur kundsynvinkel bekväm radie från stadsdelens kärna. Samma oro finns bland företagarna på Köpmansgatan.
– Man vet vad som händer om ett stort affärshus öppnar utanför en stad. Det finns exempel på det ibland annat Hyvinge och Tammerfors. Småbutiker i centrum får det svårt, säger Viljanen.

Viljanen hoppas att beslutsfattarna har centrum och Köpmansgatan i bakhuvudet då beslut om Läpps framtid avgörs.

– Det är helt säkert att centrum påverkas av ett nytt affärscentrum. De som beslutar måste förstå vad det betyder.

läs mer i dagens VN/eVN