Femton arbetstagare förlorar sina jobb. Foto: VN-arkiv

15 mentalvårdare måste gå från Ekåsen

Samarbetsförhandlingarna med personalen på Ekåsens sjukhus är på slutrakan. På måndagen klarnade det vilka mentalvårdare som får stanna, och samtidigt också att cirka femton vårdare blir utan arbete.

Enligt  Marianne Gripenberg-Gahmberg, direktör för Västra Nylands sjukvårdsområde, har behovet av mentalvårdare minskat kraftigt i och med att den psykiatriska vården ändrat form. Tidigare fanns det långvårdsavdelningar på Ekåsen, numera bara en enda vuxenavdelning och den är inriktad på öppen vård.

- Vi har haft 31 mentalvårdare och behöver 17, säger hon.

De mentalvårdare som står utan arbete ska i första hand erbjudas jobb på andra enheter inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS). Men utsikterna är inte ljusa.

Gripenberg-Gahmberg vet inte hur många som lyckats hitta ett annat jobb men säger att behovet av personer med utbildning på andra stadiet är rätt litet. I första hand behövs sjukskötare.

Senare i höst kommer Ekåsen att ha bara två avdelningar kvar, mot tre i dag. Den barnpsykiatriska avdelningen och den ungdomspsykiatriska ska nämligen slås ihop till en enda.