Orädd äventyrare. Oskar Schöldström reser ensam, med lätt packning och utan reseförsäkring. Foto: Privat.

Med lätt packning genom Centralasien

Veckans västnylänning i världen tycker inte om Finland och har inga planer på att återvända till Ekenäs. Nästa anhalt för Oskar Schöldström är Tadzjikistans bergskedjor.

Oskar Schöldström sitter på ett café i Bisjkek när VN når honom över en knastrig telefonlinje. Solen gassar och kvicksilvret ligger och skvalpar kring 35-gradersstrecket. Det är högsommar i Kirgizistans huvudstad, en plats som få västnylänningar har satt sin fot i.

– Min mamma blev tvungen att googla var det är, säger Oskar.

Hur hamnade du där?

– Bra fråga. Det började egentligen med att jag backpackade i Thailand för några år sedan. Sedan åkte jag på en resa genom Ryssland, Kina och Mongoliet och blev intresserad av Asien.

Oskar fick tidigare i år sitt avgångsbetyg i informationsteknologi efter tre års studier vid Arcada. I juni sade han hej då till Finland och reste österut.

– Jag tycker inte om Finland egentligen. Jag är inte som vissa som reser för att hitta sig själv, jag vill träffa människor från olika kulturer.

Ingen reseförsäkring

Resans mest dramatiska etapp hittills var en fyra dagars fotvandring i Kirgizistans bergskedjor, tusentals meter över havet där nätterna kan vara märgisande. Den gick inte riktigt som planerat. Han kanade bland annat ned längs en kliipig tjugometerssluttning, glömde sin kamera på en bekväm sten och köpte kryddor i stället för torrsoppa.

Ändå har Oskar aldrig varit rädd under sina resor.

– Nä, inte någonsin, och alla är lika trevliga överallt. Men efter den där fotvandringen funderar jag på att skaffa en reseförsäkring. Jag kommer att resa i minimi nio månader och det finns inget finskt försäkringsbolag som ger reseförsäkringar för så lång tid.

Tursamt nog för Oskar är internationella reseförsäkringar ett alternativ.

– Om man fastnar uppe i bergen och en helikopter måste hämta en kan det bli en trevlig räkning på 50 000 euro.

Reser ensam

Oskar Schöldström reser ensam och med fjäderlätt packning. Med på färden har han ett par byxor, ett par shorts, tre skjortor, två kalsonger, två par strumpor och ett par skor, samt sin mobiltelefon.

– Jag tycker om att kunna promenera med min packning, säger han.

Hittills saknar han inte Finlands bekvämligheter.

– Man jag tror att jag kommer att börja sakna färsk sallad. Och grillkorv.

När Oskar talar smyger engelska ord in sig i var och varannan mening. Det beror på att han inte har talat svenska eller finska på länge, säger han.

– Finländare borde resa mer. Jag har bara träffat några finländare, och de var ironiskt nog de enda som skräpade ner. Fler borde resa, men kom ihåg att kasta era fimpar i soptunnan. Det är trevligare så.

Har du mött kärleken på dina resor?

– Njaaa ... det var nära i Indien en gång, men det är borta nu.

Stannar kanske i Indien

På grund av de krångliga visumprocesserna har Oskar redan kartlagt var han ska befinna sig fram till den 4 januari 2013.

Resan började i Kazakstan. Efter Kirgizistan ska han vidare till Tadzjikistan, Afghanistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbajdzjan, Georgien, Armenien, Turkiet, Kurdistan-området i Irak, Iran, Pakistan och slutligen Indien.

Där ska han stanna upp och fundera över nästa steg.

– Jag blir kanske kvar i Indien och jobbar inom it-branschen. Eller flyttar till USA.

Oskar har alltid varit en skicklig programmerare och drev redan i högstadieåldern webbföretaget Oxy Solutions i Ekenäs.

Den marknaden har han ändå lämnat bakom sig.

– Den här västnylänningen kommer inte tillbaka, hälsar Oskar Schöldström.