Trots att linjen inte läggs ner startar inte Axxells trälinje i Ekenäs i år. Foto: Nina Ahtola.

Inga utbildningar läggs ner – men flytt väntar

Inga utbildningar läggs ner i Ekenäs, men på grund av bristande intresse startar trälinjen inte i höst. År 2014 kommer tre utbildningar att flyttas till Novias utrymmen.

För yrkesskolan Axxells enhet i Ekenäs ser terminsstarten ljus ut. Alla utbildningar finns kvar och vissa linjer har varit så populära att alla sökande inte fått plats, vilket är fallet för till exempel social- och hälsovården.

Enligt enhetschefen i Ekenäs, Krister Stenroos, ser det kommande läsåret ganska vanligt ut.

– Social- och hälsovårdslinjen hade rekordmånga sökande, alla fick inte plats. Hantverkarlinjen och trälinjen var i år mindre populära. Tyvärr startar trälinjen inte alls i höst. Träartesanutbildningen finns ändå kvar, bekräftar Stenroos.

Enhetschefen säger att det är beklagligt att inte fler intresserar sig för snickarutbildningen.

– På sistone har vi fått förfrågningar på utbildade snickare. Synd att inte fler intresserar sig för utbildningen, för tillfället verkar det finnas jobb i branschen, säger Stenroos.

Dags för flytt år 2014

Förhandlingarna om att flytta vissa utbildningar inom Axxell i Ekenäs har burit frukt. I juni 2014 flyttas tre utbildningar, social- och hälsovård, företagsekonomi, och IT till Novias utrymmen.

Flytten från Raseborgsvägen 5 till Raseborgsvägen 9 är inte omvälvande i fråga om distans, men utrymmena och möjligheterna blir bättre.

– Vi behövde flytta och Novia erbjöd lämpliga utrymmen, det är riktigt bra lokaler vi får, säger Stenroos.

Framtiden i Novias utrymmen ser Krister Stenroos förväntansfullt fram emot.

– Flytten innebär att våra utbildningar finns i samma byggnad som Novias högskoleutbildningar, och därtill fungerar en del företag i lokalen. Jag tror att det blir ett riktigt bra campus för våra yrkesskolelever, säger Stenroos.

Läs mer i dagens VN/eVN.