Gröna tak kan hindra översvämmningar. Foto Sami Sundberg

Karis gator kunde ha varit vattenfria

Enligt meteorologen Henri Nyman kunde veckoslutets översvämningar ha undvikits.

Fredagens lokala åskväder i Karis med piskande regn och hagel var en slump men ingen ovanlighet.

Slumpen kan man inget åt, men enligt meteorolog Henri Nyman vid meteorologiska institutet kunde staden Raseborg ha förhindrat översvämningarna i Karis centrum.

– Det är förstås upp till kommunerna hur de bestämmer vad de gör men det är bevisat att genom att bygga så kallade gröna tak på byggnader, vilket innebär att man har buskar och vegetation på taket, kan man förhindra översvämning av gator.


Varför?

– De gröna taken suger i sig regnet och då rinner inte allt vatten ner på gatorna. Forskning har bevisat att gröna tak förhindrar att det som hände i Karis sker.

Långsamma moln

Orsaken till det ytterst lokala ovädret beror på olika faktorer berättar Nyman.

– De här åskmolnen rörde sig väldigt långsamt och stannade ovanför Karis på grund av vindar från havet. Molnen hade dessutom stigit till en sådan höjd tack vare solens energi så att åskan och regnet blev extra kraftiga. Utan havsvinden skulle molnen ha rört sig söderut.

Nyman berättar också orsaken till hagelskuren och vad den innebar.

– När molnen stiger tillräckligt högt sjunker temperaturen under noll grader. Då är det vanligt att det faller ner hagel från åskmolnen. Och när åskmolnen är så kraftiga som de var i Karis hinner haglet inte smälta bort, vilket leder till att risken för översvämningar blir större då haglet kan stocka avloppssystemet.

Hur vanligt är dylika lokala åskskurar?

– Det handlar nog om några tiotals liknande fall i tätorter årligen, men Karis utsattes för ett av de värre väderfenomenen denna sommar. Karis hade otur. Med lite annorlunda vindar skulle åskmolnet lika väl ha kunnat stanna ovanför till exempel Ekenäs.